Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Истината за социализма в България в цифри.

Истината за социализма в България в цифри.

Сегашните грабители да помнят, че ООН постави през 1987 г. по индекса на човешкото развитие социалистическа България на 27 място между 130 държави в света

Scan-140306-0060По медиите различни „личности“ твърдят, че победилото на Девети септември 1944 г. народно въстание и „поемането на властта от комунистите“ е спряло икономическото развитие, а значи и модернизацията на страната. Единственият техен аргумент е икономическото положение на България през предвоенната 1939 г., когато „тя била в подем“ и уж заемала едно от първите места на Балканите и достойно място в Европа.

След Освобождението, особено в началото на ХХ век, България преживява забележителен прогрес в своето развитие. Преди началото на Балканската война през 1911 г. в страната е имало 345 индустриални предприятия, покровителствани от държавата, а общият им брой достига 800. Изменя се инфраструктурата – от 1903 г. до 1911 г. дължината на железопътните линии нараства от 1176 км на 1931 км. Но последвалите години на войни и политически катаклизми спират развитието, а настъпилата световна криза през 1929 г. води до рязък упадък.

В навечерието на Втората световна война Царство България е типична селска страна

Индустриалното производство заема само 8% от икономиката на страната (докато във Франция този дял е 24%, в Германия – 30% , а в Англия – 46 процента). В сравнение с развитите европейски страни, по брутния вътрешен продукт на глава от населението България изостава 5-6 пъти. Тя е селскостопанска страна, но, както заявява министърът на земеделието Иван Багрянов на 25 януари 1939 г. в Народното събрание: „Ние сме земеделско страна без земеделие… Ние нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ“.

Scan-140318-0010Още по-тежко е наследството, което получава правителството на Отечествения фронт

през 1945 г. – производството е спаднало 2,5 пъти, почти с толкова е спаднал и БВП. Запасите за промишленото производство са напълно изчерпани. Липсват резервни части и горива. Разстроен е железопътният и автомобилният транспорт. В голям упадък е селското стопанство. Посевната площ, особено на техническите култури, е силно намаляла. Броят на добитъка също е намалял. Населението чувства остра нужда от предмети за потребление.

С помощта на Съветския съюз тежкото положение е преодоляно. През 1946 г. промишлената продукция вече надминава с 15,5 % тази през 1939 г. Успехи има и в селското стопанство, преди всичко в животновъдството. Но това не е достатъчно за достигане на средното равнище на развитите капиталистически държави в Европа. Ето защо, когато Георги Димитров става министър-председател на България и БКП – ръководна сила, в страната е поставена задачата „България за 10-15 години да постигне това, което други страни при други условия са постигнали за столетия“.

Scan-140306-0056Тази цел при тогавашните условия (разделената Европа и началото на Студената война) България можеше да постигне само чрез социалистическото устройство на обществото. Още с първия двегодишен план бе поставена задачата да се преодолеят стопанските затруднения, наследени от фашисткото управление и войната. Залага се предимно на екологично чистата енергия. Започва изграждането на язовири и водни електрически централи (ВЕЦ). Топлоелектрическите централи (ТЕЦ) се строяха, за да се ускори добивът на електроенергия, доколкото изграждането на язовири и ВЕЦ изисква по-големи инвестиции и продължително време за изграждане. От това време са големите язовири „Росица“ (Ал. Стамболийски), „Копринка“ (Г. Димитров) и „Искър“. От същото това време са инфраструктурните обекти – проходът Хаинбоаз (Проходът на републиката) и ж.п. линията „Перник-Волуяк“. През следващите вече петилетни планове са изградени още десетки язовири и водни електроцентрали, чийто връх са Баташкият водносилов път и ПАВЕЦ „Чаира“.

Но най-ярък пример за модернизиране на енергетиката на България е изграждането на Атомната електроцентрала (АЕЦ) в Козлодуй. И ако през 1939 г. в България са произведени 266 милиона киловатчаса електроенергия, то през 1999 г., когато още не са спрени 4-те малки блока на АЕЦ-Козлодуй, производството достига до 41,703 милиарда киловатчаса.

Scan-140306-0015 (2)През времето на социализма в България се разви мощна индустрия – металургия, тежка химическа промишленост, машиностроене, хранителна промишленост, базирани на модерни технологии. Изключителен факт за модернизация, който днешните пропагандатори не искат да забележат, е изграждането на заводите за информационни технологии – за електроника и конкретно за компютри в Правец и за роботи в Стара Загора.

Модернизира се и селското стопанство. Създаването на ТКЗС-та се оказа сполучлива форма за високоефективно земеделие. Модерното, едро и механизирано селско стопанство удвои производството на селскостопанска продукция, което помагаше за индустриализацията на страната – в началото на 80-те години съотношението между индустрията и земеделието се промени от 8 към 92 на 79 към 21 процента. Така страната ни почти се изравни с развитите капиталистически страни.

Българското село бе електрифицирано, водоснабдено, пътищата – асфалтирани, осигурен бе евтин междуселски транспорт.

Необходимо е да припомним на сегашните „Градители на България“, че още през 70-те години започна изграждането на магистралите „Хемус“ и „Тракия“. И то на най-трудните планински участъци. Разширена бе железопътната мрежа, като главните ж.п. магистрали бяха удвоени и електифицирани.

Образованието, здравеопазването и науката

P4170294не само бяха безплатни, а и всички разходи за културното и социалното развитие на личността се поемаха от социалистическата държава. Ликвидирана бе неграмотността, във всяко селище бяха изградени училище и здравпункт, в градовете – болници, които днес са тежест за бюджета и се закриват, а лекарите и научните работници емигрират… Това бе признато от ООН, която през 1987 г. по индекса на човешкото развитие постави социалистическа България на 27 място между 130 държави.

В скоби ще отбележим, че тогава на първо място е Япония, а САЩ – на 19, изпреварвайки България с 8 места.

И извън скоби – днес достигнахме 54-о място (някъде между Африка и Латинска Америка).

Та – това е истината за социализма в България! В цифри.

 Васил ПЕТКОВ,

главен редактор на в. „Ново Работническо дело“

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

58 коментара

 1. Боян Граматиков

  Абе въшльо комунистически, каква неграмотност е ликвидирана – я гледай тодорживковските професори и директори, които имат интелекта на средностатистически стрелочник. И тия дето получават диплома, само заради това, че са деца на партизани и други престъпници. Болници били създадени, дето днес били тежест за бюджета. Ами то малко като Вили Вуцов: „Днес съм обявил и премии, и всичко, абсолютно сам, без да знам… кой ще ги плати…“
  ТКЗС-тата са били сполучлива форма… за кражба на земята от нейните законни собственици. Понеже гениалните заводски проекти са толкова неефективни, произвеждат такива боклуци, ръководени са от толкова нискоинтелигентни комуноиди, че работят години наред на загуба, която партията-майка решава да покрие чрез печалбата от земеделието. Ами трите държавни фалита през социализма? Защо са се случили, след като всичко е толкова прекрасно, модерно и високоефективно? Сигурно пак капиталистите-соросоиди са виновни. Както и за това, че социализмът завеща нерентабилни заводи без никакъв шанс да произвеждат конкурентна продукция в реални пазарни условия, без помощи по линията на Варшавския договор и други комунистически глупости. Пешо Младенов има едно докладче от края на 80-те, няма да е лошо да го прочетеш.
  Думичка няма за това колко хиляди човешки съдби са съсипани по време на социализма и как последният е допринесъл до огромна степен за интелектуалния, моралния и патриотичния упадък на българската нация.
  Като има толкова привърженици на социализъм, държавни помощи, безплатно образование, здравеопазване, стабилно производство – тичайте в съседна Гърция, там ще си имате от всичко. И ще можете на свобода да надувате разни неща в Кавала. Недоносчета.

  • Иди,бързо,ама много бързо си закачи въжето…

  • щоли не се гръмниш

  • Стоян Цонков

   Типично в съвременен капиталистически стил Боян Граматиков не може да говори нормално а трябва да сее псувни и обиди за да изкаже гледната си точка. За него цифрите и статистиките нямат значение. За него успехите в спорта и науката също нямат значение.
   Не знам как да ти го кажа, че да ме разбереш, тъй като си явно промит. Това, че заводите ни са били неефективни е пропаганда чиче. За да може чужди фирни да дойдат и те да продават боклуците си докато избрани няколко режат на скрап скъпа техника за да си купят мерцедеси. Сега има шоколадови яйца и 100 вида гадно сирене, можеш да си слушаш криско и чалгица и можеш да не плащаш данаци и да хулуш държавата и комунистите. Те са виновни че 26 години пиете и ядете, това което бащите и майките ви са съградили.

   • Боян Граматиков

    Както писах и на друг червеникав кхмер, уйче, комунистите много обичат статистика, която потвърждава вижданията им и отхвърлят като манипулирана всяка информация, която не им допада.

    Докладът на Петър Младенов от пленума на БКП от 11.12.1989 г. е отпечатан в червената тоалетна хартия, наречена „Работническо дело“. Което за хора с умствения капацитет на средностатистически комунист би следвало да се приема за 100-процентова истина. В доклада се споменава, че в резултат икономическия контрол и властови монопол, икономиката на страната е доведена до състояние, в което:
    – икономиката навлиза трайно в рецесия;
    – има налице огромна пропаст между стоки и парична маса в обращение;
    – държавният бюджет приключва с дефицити години наред;
    – налице е скрита инфлация, която подронва покупателната способност на лева;
    – от традиционни износители се превръщаме в традиционни ВНОСИТЕЛИ на картофи, фасул, зеле, лук, фураж;
    – конкурентоспособността на икономиката бележи траен регрес поради пълната ѝ невъзможност да се адаптира към световните стопански тенденции.

    Изказването ти за скрапа граничи с умствената недостатъчност, уйче. По-добре не се опитвай да мислиш повече. О, извинявай, ти и сега не си се опитал, а си написал нещо, чуто в клуба на комуниста.

    • Павел Иванов

     Злобен си и не особено умен. Кражба на земя викаш… Сега земята като си е на собствениците защо не ми намериш български плодове и зеленчуци? ООН ни признава позицията пред света но ти знаеш по-добре… Всичко което е продадено-енергетиката ни, водоснабдяването, комуникациите това е национално предателство защото са неща от стратегическо значение за държавата. И интересно като предприятията са били губещи как 50 години произвеждат непрекъснато? Колко е бил външния ни дълг през ’89-та и колко е сега? Мога още десетки въпроси да ти задам но ми омръзна да пиша… Бъди здрав и се научи на учтивост…

    • А не се ли сещаш,че Петър Младенов е от тази същата група дето подготви и осъществи разграбването на България. И доклада му е малко измислен като оправдание за бъдещите действия и за заблуда на такива като тебе дето вярват на тези дето разграбиха и разрушиха държавата. Трябва да си абсолютно сляп за да не виждаш ,че няма област в която да сме постигнали нещо за тия 27 години. Разбита индустрия,унищожено селско стопанство,лошо здравеопазване и образование,унищожен спорт,ликвидирани социални придобивки,ниска раждаемост, масова емиграция, престъпност, наркомания,проституция,ниски пенсии и т.н.Кажи една област в която да сме напред. А в доклад на ООН сме били 27 по ред индустриално развита държава през 1988-1989 г.Тези в ООН едва ли са симпатизирали на социализма ,но са го признали.И това от 190 държави. А вие се изкарвате по- умни от световни експерти които са написали доклада.Не е почтенно да хулите постигнатите успехи в Родината ви.С това правите услуга на тези които ограбиха държавата .

  • Г-н Граматиков, наистина беше преодоляна неграмотността. И всичко останало е вярно. Такова изказване като вашето преди 25 години не можеха дори най-неграмотните, най-некултурните от най-долните социални слоеве, да направят. Вие сте типичен продукт на новото време. И като ви чета, съжалението ми за миналото и за израждането на нацията става още по-голямо.

   • Боян Граматиков

    За каква преодоляна неграмотност говорите, Ралица? Огледайте само комунистическите коментари наоколо колко грамотно са написани.
    Преди 25 години не само най-неграмотните, а дори и най-грамотните не можеха да правят – просто защото всичко за тях щеше да приключи в Белене. Никаква неграмотност не е преодоляна – най-неграмотните ставаха директори по партиен път и се разпореждаха с огромни активи, използвайки своя интелектуален дефицит.
    Не Ви ли е неудобно да споменавате „изграждане на нацията“? Каква нация е изградена? Нация от национални предатели. От продажници, от русофили и от партийни подлоги. Аз съм в крак с времето, аз имам самосъзнание. И също Ви съжалявам, че интелектуално сте си останали на равнището, посочено от БКП, типично за чугунените глави, а се налага да се срещнете лице в лице с трудностите на истинския живот, в който я няма партията-майка да бди над Вас.

    • Ковач на Щастие

     Браво Граматиков много добре казано!!!Ако всички мислеха като теб щяхме сега да сме мноооого много напред.Поздрави

     • Е ,и за 27 години защо не „стигнахме много напред“.Нали нови хора поеха държавата и с „братската“ помощ на Запада щяхме да стигнем „сияините върхове“на капитализма.Защо не ги стигнахме ,а младите избягаха в чужбина?На българина всичко му пречи.На социализма 45 години им пречеха враговете отпреди 1944 година. А на сегашните 27 години им пречат комунистите. Ами нали новите са много кадърни, няма БКП което да им пречи.Защо тогава сме на това дередже?Защо постигнаха само увеличение на банковите си сметки в чужбина? Ама и те били комунисти.Е къде са тогава честните и почтени и кадърни хора, които да ни поведат напред и да оправят държавата.Нещо ги няма.Май само сиприказваме.

    • Боянчо, спри се, бе човек. Прочети какво са ти написали след твоите коментари. Или пък аз да се спра? Ти от онези синчета ли си, чиито татковци взеха по едно или няколко куфарчета? Като „огромния, много важен „бизнесмен“ Николай Банев? Ако си от тези синчета е ясно защо толкова много лаеш! Споко! Оставяме те!

  • Ех Граматиков , ти си явно доказателство ,че простотията и вятъра нямат спиране…..

  • БОЯНЕ,ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА РЕДОВНО.КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ПРОСТАЦИТЕ КАТО ТЕБ ДА МЪЛЧАТ.

  • tova e zlachka, v bg imashe stastie, jivot i svobodno vreme za jivot stastie utre,, sega imach posledno miasto v vsichki otrasli i nachinania plus mnogo padenie , no t6ozi narod chte se sabudi i ne e dalech deniat drugariu moi

  • Александър

   Пълно е с облъчени американски кретени ,заминавай в щатите боклук !!!! „Признато от ООН, която през 1987 г. по индекса на човешкото развитие постави социалистическа България на 27 място между 130 държави.“

  • Абе, смотаняк! Ти в коя България си живял , бе , мухъл гнусен? И изобщо живял ли си в Оная България? А? Живял си, ама насън и по разкази! Аре бегай пре кака ти Марси Рийз да те води в САЩ, там е добре за таквиз кат теб! Шмок!

  • Борислав Павлов

   Пълен нещастник! Как не Ви е срам да плещите глупости. Къде намерихте сили да напишете всички тези безмислици? Сравнете само – България беше на 27-мо място в света, а сега е на 54то. България имаше всичко: развита индустрия, развито селско стопанство, безплатъно образование и здравеопазване. България беше водеща в електрониката на СИВ. Какво имаме сега? Какво може да работи един млад специаликст в България – почти нищо. Направихте момичетата ни курви, а момчетатаб сервитьори. Каква перспектива има сега един млад човек, за да работи и да се развива като личност в България? НИКАКВА.

   • Боян Граматиков

    Няма място за никакво сравнение на никакви комунистически стъкмистики, господине. Убийството на десетките хиляди честни и достойни граждани, интелектуалци, изпращането на всеки неудобен по лагери на смъртта и възпирането на всеки опит на обикновения човек да разсъждава – ако за Вас това са безмислици, значи и животът Ви също е бил безсмислен.
    Когато някой комунист тръгне да говори за „развита индустрия“, това е както дяволът чете евангелието. Я да видим как се „разви“ тази индустрия – строим заводи надлъж и нашир, за да си помпаме мускулите. Няма грижи – СССР ще ни изкупува продукцията, имаме си готови пазари, а добре, че е така, инак никой нормален нямаше да ни купува боклуците. Защо тази „развита“ индустрия така бързо-бързо загина само в рамките на няколко години? Ами много просто – защото толкова е била „развита“, че десетилетия е държана на командно дишане от партията-майка. Тази „развита“ индустрия не може да бъде конкурентна в пазарната среда, на която бе изложена. Но понеже Вие сте си намерил работа по партийна линия като „млад специалист“, както и авторът на статията, затова сега давате мило и драго да се върне старата партийно-баджанашка система, за да си уредите и синовете и дъщерите, които по стар обичай сте научили да чакат наготово някой да ги развие като личности. О, пардон, забравих, че вече са ви ги направили сервитьори и курви. Но кой ви ги е направил такива? Отново ли някой друг е виновен за собствената ви некадърност?

    • НЕЩАСТНИК ЩО НЕ СИ Е,,Щ МАЙКАТА А ПЕДАЛ?КАКВО НИ Е СЕГА ОБРАЗУВАНИЕТО А ?ТРАГЕДИЯ.ОТ НАЙ ДОБРОТО В ТРОЙКАТА НА СВЕТА СЕГА СМЕ ПОЧТИ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА.СЕГА НА РАБОТА СА САМО ТЕЗИ КОИТО ПРАВЯТ СВИРКИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО ТЕБЕ.КУРВИ ГИ МНАПРАВИХА ТЕЗИ ИЗРОДИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ.И НАКРАЯ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ Е…И МАЙКАТА МАСТИОЯ НЕДОКЛАТЕНА.

     • На носталгиците по Соца,който фалира даже и в Родината му СССР,Тодор живков си им каза директно в очите:“СоциализЪма се указа едно недоносче.“

    • Росен Стойков

     А ти как четеш евангелието? Отговори на конкретните въпроси, които ти задават хората, а недей да пръскаш отрова и плюнки около себе си! Комунизма си имаше недостатъци, но и достоинства. Какво лошо има в това да имаш осигурен пазар? Русия и сега ще глътне всичко което ние произвеждаме, а не любимия ти Запад… Там техните боклуци им стигат….

   • Свилен Филипов

    Една бърза справка от официалните източници показва, че индексът на човешко развитие в България от 1980 година насам само нарства. През 1980г. е бил от порядъка на 0,658, през 1990г. – 0,696, а през 2013г. е – 0,777. През 1980г. сме били на 38 място в света, а през 1990 вече сме на 51 място, а данните за 2013 ни отреждат 58 място. Въпреки това, съдейки само по този индекс, най-голямо развитие имаме след 2000г. Но това е не е най-показателното за просперитета на една нация.
    https://data.undp.org/dataset/Table-2-Human-Development-Index-trends-1980-2013/y8j2-3vi9
    Този индекс не съдържа в себе си достатъчно информация, за да покаже например икономическото развитие на нацията. Ако спекулираме например с друг индекс, широко използвания Брутен вътрешен продукт (БВП), ще видим, че през 1990г. БВП на България е приблизително $21 млрд., а следващата година спада двойно до $10,9 млрд. За справка, през 2014г. БВП е повече от $55 млрд. А съотнасяйки го на глава от населението се получава, че през 1991г. – БВП на глава от населението е $1 267, а през 2014г. – $7712, което показва, че сега сме повече от 6 пъти по-богати, отколкото след края на този толкова превъзнасям социализъм.
    Ще го повторя отново, за да може да се осъзнае от невежите: „сега сме повече от 6 пъти по-богати, отколкото след края на този толкова превъзнасям социализъм“
    А източника е възможно най-достоверния – Световната банка:
    http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD
    Това са фактитие, другото са пошли спекулации!
    А между другото в тази статия се използват грешни данни, може би и заради това не са посочени никакви източници, за да не се покаже колко е несъстоятелна тази елемнтарна пропаганда, която противоречи на фактите.

    • Симеон Калоянов

     Свилене, Световната банка – не е статистически институт !!! И понеже говориш за цифри , ти предлагам – да намериш данни за БВПродукт на България, прим. от началото на 20-ти век, та до сега! Има три основни групи – до 1944г., до 1989г. и до сега. сам виж в кой период са били най-добре. Ноооооо, сравни за същото време и в други страни как е било! ПП: Може да ползваш български и европейски статистически източници ! И да знаеш /както и Б. Граматиков – не всичко е политика и идеология, в тези неща има морал и лично съзнание ! Стига сте въртяли една плоча, тя просто се изтърка – минаха вече 30 години! А соца беше РЕАЛНО – от 1955-60г та до 1985г. тоест – същото време.

     • Най-добре сме сега. А соцът беше от 1950-та до 1997-ма, едва след това започнаха реални икономически реформи.

    • Невярно – 1989 г. около 6000 долара, но това не са същите долари – покупателната способност на долара спадна минимум 2 пъти. Като си направи сметка човек, че през 1912 г. един велосипед е струвал 2 (два) долара, тия дето не бягат по повърхността като водни бегачи, могат да си направят сметката за съответното изменение за повече от 25 години!! Едва ли някой мислещ човек може да си прави илюзии че БВП на население, чиято част в трудоспособна възраст е намаляла с 30% (изнесла се е в чужбина) и със 70% разрушена производствена база в промишлеността и селското стопанство може да има по-голям реален БВП, отколкото работещата на пълни обороти огромна за размерите на страната промишленост до 1985 г. Тия приказки по-горе на либерастите са само за бабите с начална грамотност на пейките пред блока и за една категория неинформирани и наивни хорица, някои ги наричат „лапнишарани“!!

  • невежи-хорица

   Тодорживковските професори бяха на светлинни години от сегашните. Чувал ли си за проф. Найден Найденов, който сваля Кока Кола на колене. Гиганта Кока Кола кляка пред българския професор. Та що ли? Щото е тодорживковски невеж??? Хайде прочетете и научете поне съвремената ни история родолюбци мамини.

  • Буден зрител

   А имаш ли статистика колко са прекършените от „демократите“ днес човешки съдби? Днес не са убили няколко хиляди, днес толкова са се самоубили, и колко са тия дето тепърва ще го сторят?

  • Мръсен цеганин

   Ако наистина си вярваш нека говорим с факти.
   АЕЦ Козлодуй беше построена по него време,от 26 години демократите немогат да започнат строежа на другата централа.
   Казваш че повечето предприятия са били нерентабилни ,т.е. работят на загуба отговори тогава как хората си получаваха заплатите и външният дълг на България беше в пъти по малък от сега?
   Можеш ли да кажеш колко предприятия,заводи ,фабрики са открити и какво произвеждат,знаеш ли колко училища са закрити и защо?
   А знаеш ли какво представлява валутния борд?

  • Езиковата неграмотност бе интелектуален неграмотнико – какви професори, какви 5 лева, като преди 9-ти сигурно 30% от населението се е подписвало с поставяне на палец – ветрилник озлобен, примитивната ненавист затъмнява съзнанието ти бре!!

 2. Свилен Стефанов - Сталинов

  Абе въшльо, кой си ти да коментираш, какво е било през соца и какво не. Защо ли си мисля, че пишеш само по информация на ония антикомунист, който изглежда като Златан Ибрахимович? Ти си от ония антикомунисти, които са били първо русофили – комунисти, а след това са станали ревностни антикомунисти, антикомунисти родени през 1989-та година или по-късно.

  ТКЗС -та са може да не са били най-сполучливата форма, но е факт, че България е произвеждала всички плодове и зеленчуци, че и е изнасяла. След реформата на Филип Димитров, защо ядем домати от Нидерландия, нищо, че климатът им не позволява да виреят домати, а в разни ферми с изкуствено осветление, бобът от Казакхстан, краставиците от Египет и прочие. Нали в ЕС всички са равни, а България получава най-ниските субсидии за земеделие, явно някои са по-равни от други! Колкото до трите фалита, мръсен соросоид такъв, виж дългът на САЩ, Германия, Франция и прочие и защо не коментираш, че след две световни войни, Германия не си плаща външния дълг. Германия два пъти не си плащала външния дълг, а ще иска от Гърция да си ги плаща? Защо не коментираш, че през Голямата Депресия, капитализмът леко фалира, през 2008 – ма капитализмът пак фалира. Нали капитализмът е толкова прекрасна форма, а в същото време постоянно фалира и обрича милиони човешки съдби на глад и недоимък.

  Не претендирам, че всички заводи са били рентабилни, но нали затова беше приватизацията, за да ги оздрави. На тебе въшльо, като ти се се възпали примерно ръката, защо не направиш като приватизацията. Не се пробваш да я оздравиш, а я ликвидираш. Тоест като ти е болно нещо от ръката, няма да я лекуваш, а я ампутираш цялата, за да не ти създава повече проблеми в бъдеще. Банки като фалираха в САЩ, държавата им наля пари. Значи във великия капитализъм на САЩ, държавата може да налива пари, а ние трябва да ликвидираме. И комунистически въшльо, не забравяй, че много от заводите бяха с японски технологии. Не забравяй, че ЕС не е по-различен от Варшавския договор, едни им се позволява да произвеждат, на други не.

  Думичка няма и от тебе за милионите съсипани човешки души от демокрацията. Повече работещи в чужбина има отколкото в България. Патриотичният упадък е сега, когато турското робство е заменено с турско присъствие, когато се правят паметници на летците – убийци, бомбардирали София и на всичките соросоидни организации, защитаващи ромските малцинства, които съществуват от нашите данъци.

  Като искаш толкова капитализъм, където всичко ти е платено, като здравеопазване, образование, пазарни признаци, отивай в САЩ, но ти няма да отидеш, защото си един нереализиран въшльо, който плюе по социализма, но си живурка в панелката, със соц мебелите, работещ на дотации.

  • Боян Граматиков

   Г-н Сталинов,

   Първо – ако Вие ядете домати от Нидерландия, това са си лично ваши извращения. Аз до ден днешен ям вкусни розови български домати. Поради простата причина, че имам избор, за разлика от времената на комунизма.
   Колкото до дълга – тук слагате каруцата пред коня. Да – и САЩ, и Германия ще последват съдбата на Гърция, рано или късно. В това няма никакво съмнение, съгласявам се, че нивото на дълга им е огромно, както и на повечето страни от ЕС и това неминуемо ще доведе до проблеми. Само че първи изгаря този, който не може да си плати задълженията днес. Другите също ще последват неговата съдба, но след време.
   Позволявам си обаче да осъдя жестоко познанията Ви за 1929 и 2008 г. – там проблемът не е на капитализма ни най-малко, дори напротив – и двата случая са естествен резултат от нереално надуване на балони, което се случва с любезното съдействие на правителството. Икономическите кризи са предизвикани от самонадеяните действия на държавата при намесата ѝ в капиталистическия процес и неговото изкривяване.
   А не знам защо приемате фалитите за нещо непременно лошо – напротив, те са нещо справедливо, тъй като наказват онзи, който е направил грешни икономически решения. Когато обаче се намеси някой (например държавата) в опит да го спаси – тогава вече не можем да говорим за капитализъм.
   Относно раните – някои от тях са толкова жестоки, че се налага ампутация. Тъжно за комунистите (макар и да не го признават) – почти всичките им рани налагат ампутация. Толкова за икономическите им познания и успехи. ЕС не е много по-различен от Варшавския договор, съгласен съм, но това е друга тема за друг разговор.
   САЩ отдавна не е пример за капитализъм, затова отхвърлям поканата Ви да се преместя там. Чувствам се добре в моята България, остава ми само да я отърва от чугунени комунисти като Вас.
   п.п. По-горе може да прочетете извадки от доклада на Пешо Танка относно икономическото и земеделското ни чудо.

   • С риск да отнеса доста ругатни , ще пиша най отговорно ,че г-н Граматиков е напълно прав. Започнах да проумявам тези неща още преди 10.ноември . 18 години работих в сферата на селскотостопанство имам такова образование.. Имам наблюдения за този сектор от първа ръка. И сега мога да кажа най-отговорно ,че нашето селско стопанство е унищожено след 9 септември 44г в резултат на кооперирането по модел на СССР. В никоя друга държава -Полша над 50% частен с-р, Унгария над 40% частен сектор , вЮгославия също След образуването на АПК-та / Хората го наричаха „Айде Пак Каша или Апване Пийване Коцкарлък/ започна голямото крадене . Ама крадене, Пряк свидетел съм. А сега е още по-лошо , нямаме селско стопанство във вида ,който е в западните страни. Това уважаеми дами и господа е малка част от наложеното ни ново робство. С едни хора се заговорихме наскоро за това нещо , оказа се ,че и в завода , в който са работили също се е крадяло на едро. А провала на социализма тихо и под сурдинка си го написаха и признаха другарите от Политбюро още на един юлски пленум през далечната 1976г. След това се заговори в как селското стопанство ще спасява промишлеността ,тъй като по едно време беше доста закъсала. А защо се внасяха за новопостроени заводи машинаи втора употлреба? И още е още. И за инфлацията си беше вярно и за скритата безработица и т.н и т.н Затова сега си плащаме скъпи и прескъпо. И няма нужда да живеем с миналото. Който гледа в миналото няма бъдеще.

   • Ти Боянчо мамин си се родил тъп или после си затъпял – такъв заблуденяк напоследък не се среща рядко – ядеш розови български домати когато цъфнат на баба ти налъмите – ако не си ги купиш от някоя баба на село където не е нахлула холандската семенна чума, може и да е така, но няма да си гу купиш от магазина или пазара, цащото търговците нямат интерес за продават домати различни по твърдост от краставиците. Това е същото като да кажеш че дете плод на черна нигерийска семка, родило се в България, е истинско българче, това че било черно и къдраво с едри бърни и свръхразмерно няма значение нали!? Навремето имаше 5-6 вида сирене, напълно натурални (сиреч не развалени (някои дори лишени от мляко в състава си) и окрадени от някого, който се интересува единствено от печалбата). Сега моят, а и твоят избор ГЛАВУНЧО е измежду примерно повече от 30-те вида сирене (огромното разнообразие от боклуци) е да се опитам да намеря тези 5-6 истинските като онези 5-6 от миналото, а сигурност че ще са истинските пак няма (само цените им „много хубави).

 3. Бай Спас

  Ако направим справка от статистиките на ЦРУ !!! по брутен вътрешен продукт България в момента е на 78-мо място, докато Румъния е на 44-то!

  • Боян Граматиков

   Комунистите обожават статистиката, когато им помага да докажат тезата си, а я отхвърлят моментално, когато не потвърждава техните виждания за света. Също обожават да си мерят разни неща със съседите и никога не гледат в собствената си паничка.

  • Айде и тоя с ракиено-салатковите познания…Вземи първо да прочетеш как се пресмята БВП.Има два основни метода…другото ти е за домашно.

 4. Eи такива гниди, като тоя граматиков боянчо, които се мислят за велики мислители , получили дипломите си с огромен труд и пари/ не искам да употребявам по-тежки квалификации/ , смятат , че имат право да обиждат всички ония , които положиха много усилия , за да могат днес такива олигофрени да ги плюят. ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА ! бОЯНЧО, ТИ ПРЕДПОЛАГАМ , НЕ ЗНАЕШ КАКВО Е ПРЕДСТАВЛЯВАЛА ТВОЯТА РОДИНА , КОГАТО Я БОМБАРДИРАХА АМЕРИКАНСКИ И АНГЛИИСКИ САМОЛЕТИ ПРЕЗ 1944 ГОД. / на чиито пилоттти сега правите паметници и слагате венци/ ! С ДВЕ ДУМИ : ТИ СИ МНОГО ИЗОСТАНАЛ ВЪВ СВОЕТО ИНТЕЛЕКТУАЛНО И ПАТРИОТИЧНО РАЗВИТИЕ !ж!!

  • Боян Граматиков

   Не ме интересува какви усилия си положил, Константине. Защото след всички злини, които системата, която ти подкрепяш, е причина на страната ни, за теб остава само да се скриеш дълбоко в хралупата си и да не си показваш носа навън от срам. Ти си поредният червеноармеец, който гледа в чуждата паничка и не се вижда сам какво представлява. Кой, освен вас, болни комунисти, говори за чужди народи? Кой, освен вас, намесва американци, англичани и каквито и да било други? За паметници на американски летци говорят, а се правят, че не виждат, че целият център на столицата ни е отрупан със символи на друг чужд народ. За вас патриотизмът се измерва с любовта към Съветския съюз и/или с омразата към западните народи. Кога някой от вас каза нещо хубаво по адрес на родината си, което не е свързано със социалистическия период? Никога! Защото не аз, а вие сте чуждопоклонниците. Защото аз отново подчертавам, че обичам своята родина и я приемам такава, каквато е. А вие сте тези, които хленчите как някой ви бил откраднал социализма и ви съсипал страната. Всъщност я съсипахте вие с вашите грандомански проекти и утопични нагони.

 5. Безродян Тъпатиков

  Боянчо, със синя прахосмукачка ли си чистиш ушите…..спри че си исмукал по голямата част от бозата коато ползваш за мозък. Ти май си роден между 85 и 89 година иначе ……..иначе няма как да си толкова непознавощ живота през соца. 90 % от критиците на соца т.е. „новите демократи“ са бивши партийни апаратчици – предимно от провинцията, комсомолски секретари,и всякаква неоценена в партийна кариера завистлива паплач, отявлени фашизоидни наследници на лица от преди 1944 година, селски тарикати възхвалявали соца и БКП и самообявили се за интелектуалци полу грамотни хора с нагаждачески стил. Та явно някой от този тип хора те е възпитавал да мразиш нещо от което са се хранили всички. Аз съм роден през 1967 година и си спомням с носталгия, как играех безгрижно по цял ден на вън без родителите ми да изпадат в паника от наркотици, сводници и други изроди, как със съучениците си ходех на лагери на морето всяка година заедно с доста грамотни ромчета, които не крадяха. Как миналата седмица се срещнах след 30 години с взвода от казармата и освен хубави спомени за възмажаването и дългото приятелство не бе остовла нищо погубващо индивида в нас. Как в къщи се заключвахме с един полусукретен ключ, щото никой не ни крадеше. В селското стопанство, строителството и индустрията ……грандоманските проекти даваха хляб на всички, кипеше живот, хорато си построиха къщи, вили, купиха си жилища и благодарение на това оцеляха те и техните наследници през 90те . Няма побогата държава от нашата в която все още се краде, създаваното с общи усилия през соца. Никой не ме е карал да обичам Съветският съюз, никой не ми е забранявал да слушам каквато си искам музика, даже за сведение на такива като теб на ул. Жданов – днес Пиротска /което е истинското и име, не съм с червени очила/имаше две звукозаписни студиа с актуална за тогава музика и каталози, но това ти и С. Трифонов примерно няма как да го знаете. Ходех с достатъчно дълга коса, носех синя, носех червена връзка, бях и комсомолец, но винаги гледах на това като принадлежност към моаята възраст а не като идейно течение на чиято вълна трябва да сърфирам. Да тези които сърфираха днес са „демократи“ управляващи от крайно ляво от крайно дясно. Новата порода“БГ Демократи“ изтриха националната ни идентичност, националното ни обединение – разделящи ни на червени и сини, направиха спортистите мутри, докторите търговци, училищата и ВУЗовете всичко друго но не и образователни центрове…… Е драги ми Боянчо няма как да видя през твоите очи, колко ли ти е отровена душицата,колкото и да е малка. Да за всичко са виновни комунистите……..виновниса че бяха идиалисти и че последният умря през 90 те, останаха само професионалните партийци в от синьо до червено,които кокто е видно се самовъзпроизвеждат, все по злобни и все по мразещи………………………

  • Безродян Тъпатиков

   Моля да ме извините за правописните грешки но пръстите са ми по дебели от бутоните на телефона.

   • Боян Граматиков

    Дебелите пръсти водят до технически грешки. До правописни води дебелата глава. Отново не виждам доказателства за феноменалните резултати от комунистическото образование, а напротив. Но това е отделна тема.
    Разбира се, че социализмът е нещо, от което са се хранили всички. Целият народ е чакал наготово и е живял на държавна хранилка. Отношението на комунистите към живота показва, че те са възпитани и обучени да бъдат готованковци.
    Носталгията, за която споменаваш – именно там е причината да харесваш годините от соца. И аз с носталгия и умиление си спомням за моите, па макар и от днешната гледна точка да са били тежки за страната ни. Но съзнанието на децата е в друго измерение, в свят без комунизъм и фашизъм.
    Естествено, че някой те е карал да обичаш Съветския съюз и този някой се казва Георги Димитров. Па макар и да не те е карал директно теб.
    Хората си построиха къщи, живееха си живота, имаха си пълни хладилници и гардероби – дам, понеже на всички бе позволено да крадат от държавата. Та така си и пълнеха гардеробите с платове, гаражите с инструменти, така си поправяха колите, правеха си огради за вилите, ремонтираха си покривите… На държавни разноски. Та ето затова толкова много жалеят за соца, защото днес никой не им позволява да живеят на гърба на другиго. Уредиха живот на синовете си, но синовете им до миналата година още плащаха дълговете, наследени от соца.
    Ти самият си отбелязал, драги, за професионалните партийци, пребоядисали се по-късно в други цветове в търсене на кариерно развитие. Ето тези „бивши партийци“ поведоха страната ни по пътя на пазарната икономика. Затова не се чудете защо така се развиха нещата за нас и не обвинявайте тези, които не са виновни. Комунистите – бивши или не – нямат цвят, нито народност. Те имат манталитет, имат начин на мислене, имат подход, който във всички случаи води до пагубни последици в глобален мащаб в дългосрочен план. Те са навсякъде около нас, дебнат ни зад всеки ъгъл, кичат се с различни партийни табелки, издигат се високо в йерархията на новото си поприще. Но си остават комунисти, независимо дали го осъзнават. Те са туморно образувание в съвременния свят.

 6. Само Минавам

  Статистики и злоба, статистики и пюене… Добре де , през комунизма е било лошо убивали интелектуалци затваряли ги в лагери , градили големи заводи от които нямало нужда ама хората не просеха , наистина образованието беше безплатно и лечението също . Сега във времена на пазарна икономика безплатното образование излиза като за висше , внасяме някакви данъци и здравни осигуровки от които няма никаква файда , ако се разболее човек плаща на всякъде по болници и лични лекари все едно е на хотел , вносните зеленчуци по евтини от българските ако изобщо ги има , в молове и хипермаркети българската стока около 1% другото е вносни продукти и дрънкулки които не си заслужават парите спрямо качеството им.
  А в България се правиха обувки които почти нямаха скъсване , произвеждаха се ел.крушки които издържаха в пъти на сегашните, правеше се вкусен хляб , мляко, кашкавал ,салами , килими ,кристални сервизи и какво ли още не което чужденците купуваха с удоволствие, и всичко това през Онзи Комунистически Строй , не ме разбирайте погрешно но тогава имаше някакъв контрол и качество.
  Да Комунизма беше поставил много прегради , но и даваше някакъв нормален начин на живот
  сега в така наречената Демокрация работим за да отцеляваме физически, за друго не мога да се сетя какво ни докара демокрацията … А да сетих се да се плюем , да се делим на червени сини, цигани, депесари и не знам си какви …
  Да ви … и Демокрацията .

  • Боян Граматиков

   Да, де, убивали са невинни хора, ама голяма работа, нали за живите остана какво да се раздаде. Страшна логика! Самият факт, че не виждаш нищо нередно в убийството на невинни хора е доста обезпокояващ за интелектуалното състояние на комунофилската раса у нас.
   Посткомунистическото ни развитие – не е тайна за никого – бе проведено от бивши кадри на БКП, агенти на ДС и други партийци. България днес е резултат от техните действия.
   Никакъв контрол на качеството нямаше – купуваше се бракувана ламарина от съветските страни, пускаше се в нашите машини и те се чупеха поради лошото ѝ качество. Директорите нареждаха на ОТК-рите да пишат първи клас на продукцията, после тръгнали да ми говорят за качество!
   Не те ли е срам да ми говориш за качествени салами, дето и кучетата не ги ядяха.
   Защо като е толкова успешна комунистическата система, навсякъде води до крах? Защо като сте ѝ такива фенове, не си извадите венецуелско жителство? Да не би да е затова, щото и там, както и у нас през 80-те, се стигна до празни магазини и недостиг на стоки от първа необходимост?
   Комунистите сте като гърци – живеете години наред на чужд гръб, трупате сметки и като дойде време за плащане, казвате: „Живяхме си хубаво, хайде сега да пребием келнера заради шибаната му сметка и да си ходим!“
   Не разбрахте, че комунизмът фалира страната ни, кадрите му ни досъсипаха. Умствено са съсипали и вас, след като разсъждавате като малоумни.
   Колкото до демокрацията – тя не е панацея, а е метод за вземане на решения. Но тя е изпята песен и не работи навсякъде. Не работи и при нас – да се дава право на глас на глупави хора като комуноидите е лудост.

   • Драги ми Боянчо,аз съм роден 1983 и сам хванал много малко от комунизма,не вярвам на никакви статистики,а вярвам само на родитилите ми (които не са били никога комунисти) и на очите си.10 години след като паддна комунизма чух майка ми да казва (ще ревем май за бай тошо ма да видим)и от 10 години на сам до ден днешен като стане въпрос ми казва че по времето на комунизма са вили много по добре.Бащами е 51 набор,а майка ми 58.Те казват така,по времето на комунизма средната работна заплата е била между 200-300лв от който за разходи ток,вода,парно,телефон не надхвърляли 8-10%,което ще рече 20-30лв.от там хляб-0.30лв,1л гориво0.50лв,цигари0.30-0.50лв.А сега 2015 година средна работна заплата 500-600лв от тях за ток,вода,парно,телефон 40-50%което ще рече 200-300лв.пародия на хляб 1лв,1л гориво 2.30-2.50лв,цигари 5-6лв.сам си направи смитката и прицини за средния работещ човек каде ще му е по добре.А относно заводите за който казваш че са нищоструващи и са били в тежест на държавата,веднага ти казвам.Работил съм нефтохим бургас или лукойл,елкабел бургас и победа бургас.Нефтохим е построен по времето на комунизма преди 10г сложиха нова пещ на етилен 150 кадето работих и аз и сега чувам че тая година правили нов крекинг.за толкова години ползване на нищоструващия завод само две подоврения.Затворени са всички производства освен рафинерията и от 13000 работника в момента са 3000-4000 собственик Руснак.Победа-90%от машините с който правят бисквити,вафли,бонбони и др са от Живково време.От 3000 раб сега са 200-300раб.преди е имало хора който чукат яйцата,а сега слагат яйчен меланж и куб други боклуци и за това средната смътвост в българия от 70-80г стана 50-60г защото всичко е един голям боклук.Елкабел най-големия завод за кабели на полуострова,90% от машините са от Живково време тази на която работих аз е 56г производство и от 4000раб сега са 400раб от който 200 са началници.Собственик Турчин.И сам сигорен че 90%от тъй наречените нищоструващи заводи са така.Инвеститора идва копува завода който уш е на загоба и със същите машини и нулеви подобрения започва да работи и пичели пари,с разликата че парите който печели не остават в българия а са изнесени на вън от нея.А ликвидацията и продажбата на заводи беше извършена по време на демокрацията.Преди може и сигорно се е крало но не се е усещало понеже всичко е вило държавно и всички печалби са оставали в държавата,а сега всичко е частно и 90% на чужди инвеститори и за това парити заминават за чужбина.А тази демокрация кадето толкова много ми я хвалиш ни доведе до тук.Аз сам женен и имам дете което е на 4г и вместо да сам до него и да гледам как расте,аз съм на 3500км от Бургас в една кавина и работия за испанската икономика зада му осигуря що годе нормален начин на живод.Най искрено ти го пожелавам ако имаш дете

 7. Свилен Стефанов - Сталинов

  Само да спомена, че Боян Граматиков е роден 89-та година, сами си правете заключенията за другото.

 8. Боянчо, кажи кога си роден бе, момче? Аз те разбирам, че семейството ти е израсло в страх, който се е вградил в теб и гнева те е обсебил, но този гняв и злоба са отровни. А ти си увреден от тях и нямаш правилна преценка, кое е било добре за обществото, като цяло, а не конкретно за твоята фамилийка.
  Все те избива на това колко са били избити, колко са били репресирани. Според мен слагачите, които се пребоядисаха няколко пъти са били повече от репресираните. И като сравниш положението в момента – образование и техническото му обезпечение – нищо не е мръднало в тази сфера от комунизма, за това и кадрите са такива. Здравеопазване – бюрокрация и цъкане на пари, да не ти се налага да го ползваш. Мелиорация – всичко е съсипано, няма напоителни системи вече и в близките 30-40 години не виждам какво би стимулирало някой да изгражда напоителни системи, каквито бяха изградени по онова време. Абдикиране от поддръжката на самата електрификация и предаването й под управлението на чужда (чешка) държавна компания.
  Въобще, като сметне за 45 години какво се е построило и как за 20 години не могат да го разрушат дори и ако дадеш път на разума, а не на емоциите и злобата, ще започнат да ти се изясняват едни други статистики, които едва ли ще доживеем да видим. И то точно заради такива увредени типове, като теб и от другата страна слагачи и подлизурковци, които използват увредените, като теб за насъскване и пропаганда. Какво стана с прословутите лица на демокрацията, къде са? Оказаха се агенти, а вие им повярвахте. Сърдетете се само на себе си и лековерността с която под предтекста за пазарната икономика унищожиха съградената за 4 десетилетия такава.

 9. Истината за социализма в цифри е че 1989 година фалира окончателно и то навсякъде другаде по света освен в Корея, Куба и Никарагуа и остави много, много дългове. Всичко друго е чешане на езиците и превъртане на някакви много фалшиви цифри. Факт е пълното неглежиране на инфраструктурата от комунистите, залитането по мегаломонаски проекти като Кремиковци са направо престъпни. Аз съм живял по това време и тъй като бях млад и не съм бил репресиран, (като изключим насилствено положения почти безплатен труд в бригадите като ученик и студент) имам хубави спомени от тогава. Но ми е жал за изгубените шансове на много хора като баща ми, който като добър инженер-конструктор с авторски работи, ползвани в много страни получаваше мизерна заплата и изплащаше доста години един Москвич 408, а един сервитьор или барман си купуваше мерцедес за няколко месеца. Виж партийния секретар в предприятието си беше добре оплел кошницата. Ама сега нямало шансове за младите в България, ами какви бяха тогава нашите шансове? „Висшистите“ в България започваха със 155лв заплата. За да достигне 230. Долара се купуваше за 3лв, а по-късно 4лв. Това перспектива ли беше? Само дето нямахме право да напускаме страната, освен до соц. страните….

 10. Мине не мине някой и друг ден и се намира някой да напише колко изостанала страна сме били преди 9 септември и как след това Социалистическа България се е развила като модерна промишлена страна !Какъв късмет сме имали че Братската съветска армия е прогонила фашисткия окупатор и е установила съветския модел ! Ако не беше тя България,като победена страна щеше да мизерства ,както сега мизерства Германия !

  • Верно ли бе, кое генийче ти я нашепна на уше тая „мъдра“ хипотеза, и какво реално основание за нея ти пошепна!? Тая Германия едно време беше най-развитата промишлено държава в Европа, а България беше страната на цървуланковците, на „Белчо и Сивушка“ само това стига за да си глътнеш обратно лъжливите хипотези, анадънму!?

 11. ВСЕКИ ГЛЕДА И ОЦЕНЯВА СВЕТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НАТОВА , КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО В ЖИВОТА МУ ! ИМА ТУНЕЯДЦИ , КОИТО И В ОНОВА И В ДНЕШНОТО ВРЕМЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ХАЛА !

 12. Истината е, че СССР наливаше в соц държавите безвъзмездно. Това беше причината страната да е горе-долу добре. Радомир, Кремиковци, все комбинати, за които България не разполага със собствени ресурси за да ги захрани, но ги имаше (колко недалновидно!!!). „Феновете“ на социализма знаят, че забавянето започва в началото на 80-те, когато си отива Брежнев и влажните целувки с Тато секват. Новите в Кремъл не са толкова дашни, понеже и там работите не стоят добре. Просто „социализмът е едно недоносче“, както каза самият преводач на говеда през 1989 г. А сега държавата е зле и как няма, като се управлява с възпитани през онова време хора, крадливи и мързеливи. Кой окраде държавата, може би внесени хора от чужбина? То е ясно, че Граматиков е млад, старите не са способни на трезва оценка. Те (и аз) лягахме и ставахме с партията майка. Когато са ме кръщавали, баща ми, като военен не е посмял да влезе в църквата, заради хилядите доносници на режима. Какви розови домати, то банани и цитруси само веднъж годишно имаше (носталгиците знаят кога). „Новата“ „Лада“ 4-ка я чакахме когато стана в 10 клас, тоест през 1994 г. (не я дочакахме), купихме си гаден „Фолксваген“ от прогнилия капиталистически запад, до който вече можеше да отидем без проблем, защото преди това в развитото социалистическо общество си имахме всичко и партията беше сметнала, че няма нужда да ходим там. Иначе за послушните си имаше хляб и кебапчета, моренце в станции. Помня, че в къщи имахме автономно осветление с акумулатор, защото държавата се беше погрижила за режима на тока. Така ли беше? Това не се забравя. Вие добре ли сте, държавата потъваше пред очите ни.

 13. През 1989 г външният дълг на България беше 48 % от БВП, днес той е около 75% само дето защо ли никой вече не се сеща да говори за фалиралата държава. Да не говориме че има много държави от ЕС с над 100% външен дълг. За какъв фалит на комунизма у нас да говориме тогава? Този мит беше съдаден от предатели като Андрей Луканов, който с обявяването на мораториума предаде страната ни на хищниците от МВФ и Световната банка. И когато хлябът беше към 30 ст. а билетчето в София 6 ст. не мисля, че една средна заплата от 200 лв е била много по-лоша от днешните. Обаче какво още имахме – силна армия и полиция които бдяха над държавния ни суверинитет, двама български космонавти, успехи в спорта на олимпиадите, голям океански риболовен флот, безплатно образование, безплатно здравеопазване, държава която разполагаше с предприятия от които можеше да извлича печалба за да вдига стандарта на живот, а не както е днеска единствено да събира данъци. Просто беше необходимо всичко това да заработи на пазарен принцип и да се управлява от държавно отговорни хора.
  Идват избори … Мислете дали пак ще гласувате за политиците от статуквото, които са отговорни за най-голямото разграбване на страната ни след турското робство.

 14. Кажи и другите цени, защо само на хляба и билетчето.

 15. симеон христов

  Боян Граматиков-поздравявам Ви за интелекта и енергията с ,която громите червените номенклатурни копелета.Пожелавам Ви дълъг живот и крепко здраве

 16. САМО БКП!!!

 17. От горната дискусия ясно личи, че homo comunistus е различен биологичен вид от homo sapiens и доста по-изостанал в интелектуално отношение от нормалния, съвременен човек.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.