Спомени от Народната република
Начало / Делници и празници / Заведения и магазини / 3 от най-емблематичните заведения на Слънчев бряг

3 от най-емблематичните заведения на Слънчев бряг

Слънчев бряг – перлата в короната на „Балкантурист“ и визитна картичка на НР България. С началото на изграждането му от края на 50-те той става един от най-луксозните родни курорти, мечтано място за почивка и забавления за всеки нашенец. Но както днес, така и тогава той е бил ориентиран предимно към чуждите туристи.И докато за тях е имало пакети – разходка, вечеря в някой от десетината ресторанта и дискотека до зори (нещо като сегашните бар кроул турове, но доста по-културно), то родните туристи сами са си правели „маршрутите“. А те най-често са включвали покупка от корекома на „Камелия“, вечеря в „Чучура“ и купон до зори в култовата „Златна ябълка“. Комбинацията е можело да бъде и друга – 12 пистовият боулинг, „Магурата“ и „Русалка“.

20150207_173329

Странджански колиби

20150207_173345

Ханска шатра

20150207_173339

Вятърната мелница

Най-емблематичните атракционни заведения в курорта са били „Вятърната мелница”, днес изгубила се сред бетона наоколо. Преди около нея всичко е било гора от зеленина. В „Бъчвата” пък масите, столовете и самият ресторант са били направени във форма на бурета. След няколко години, през които не посрещаше гости, по-миналото лято обновен той отново отвори врати.

“Чучура” е най-старият битов ресторант в Слънчев бряг. Днес той е част от градината на хотел „Тракия Плаза“. В историята обаче отиде намиращият се в съседство боулинг. В спомените на по-възрастните останаха и други емблеми за комплекса – ресторант „Пикника”, „Рибарска хижа” и „Странджански колиби”. А атракционното заведение „Ханска шатра” и до днес се слави като най-доброто заведение в Слънчев бряг и Несебър, най-вече заради отличната кухня, нетрадиционната обстановка и уникалната гледка, разкриваща се от него.

На Южния плаж в Слънчев бряг, на метри от култовите през последните години заведения “Какао Бийч” и “Бедрум” се е намирала емблематичната “Фрегата”, която изгоря миналото лято. Обслужващият персонал там е бил облечен като пирати, а на ръката на всеки посетител се е поставял временен пиратски печат. Така за два – три дни е личало кой е бил във „Фрегата“-та. Днес шумните музикални събития на “Cacao beach” са се превърнали в една от запазените марки на Sunny beach.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментари

  1. Мелницата се казва ,а не воденицата!Воденицата имаше в Златните.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.