Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ликовете на епохата / Kои трима Тошковци разсмиваха България?

Kои трима Тошковци разсмиваха България?

На 26 февруари се навършиха  14 години от смъртта на Тодор (Тошко) Козарев, български актьор и цирков артист (1926-2003). Героят му много прилича на Хитър Петър – с китка зад ухото, хармоника и магаре, го превръща в символ на българския клоун за няколко поколения. Тошко умира на 77 години, забравен от родното общество, въпреки че е носител на най-високото отличие за циркова клоунада „Сребърната маска на Грок“.

Фамилията Балкански е легенда в цирковото ни изкуство. Самият Александър Балкански – баща е шесто поколение цирков артист. Ето какво е неговото мнение след загубата на Козарев:

4 Tosho W– И Тодор Колев, и Козарев искаха да бъдат близки с третия „Тошко“ – това мога да кажа. Сигурно те преекспонираха тая фраза, че „трима Тошковци“ са управлявали България – Тодор Живков, Тодор Колев и Тошко Козарев, в публичното пространство – за собствена реклама. Но, като споменахте за Тошко Козарев. В момента най-скъпоструващите артисти на един цирк са клоуните. Защото ги няма. Изчезва клоунадата – няма артисти в тоя жанр.

Целият живот на Тошко Козарев преминава на манежа още от дете, той израства под купола на цирк „Добрич“. Популярността му е толкова голяма, че може да бъде изразена само с бисера от соц. времето, свързван с неговото име: „Трима Тошковци разсмиват България – Тодор Живков, Тодор Козарев и Тодор Колев.“

Най-големият български клоун – Тошко Козарев, си отиде забравен от колегите и новите управници на България. За разлика от своя дългогодишен ВИП покровител и адаш Тодор Живков смешникът, който веселеше мало и голямо, издъхна в самота и недоимък.

Година преди това тежък инсулт го бе приковал към леглото. Почти не можеше да говори и не напускаше дома си без чужда помощ. Единствената утеха му бяха сутрешните “разговори” с гълъбите, които хранеше на балкона си. Държавата, за която той направи толкова много, се отнесе като мащеха към него.

Козарев доживя дните си с мизерна пенсия и ако не беше зимнината, приготвяна от грижовната му съпруга Маргарита, двамата нямаше да могат да свържат двата края.

Един-единствен път му бе отпусната парична помощ в размер на 100 000 деноминирани лева (сегашни 100). С това подаяние чиновниците в културата си измиха ръцете и гузните съвести.

Най-верният му приятел в гилдията – Георги Кехайов, създател на единствената българска циркова акробатична трупа, разказа с болка за последните дни на знаменития клоун:

20110302.qjttejookhТой беше човекът, който създаде модерната циркова клоунада. Много голяма роля при него изигра покойната му дъщеря Мая, която беше режисьор. Тя го поправяше, даваше му пътя. Тошко казваше, че до последно ще работи в цирка. Въпреки травмите на краката си. Единият му крак беше по-къс от другия, получи коксартроза. Като ходеше, понакуцваше малко, с една специфична походка. Всичко това получи от работата. Един божи ден, не помня точно кога, но мисля, че беше през октомври 1996 г., Тошко Козарев работеше с цирк “Добрич” и на връщане от Пловдив получава масивен инсулт, връща лентата назад Кехайов.

Светилото на манежа стъпва на арената още на 4-годишна възраст. Козарев е от “генните” циркови артисти – баща му Васил Козарев е клоун, а майка му, италианка, е акробатка. Независимо че се опитаха да го натирят в девета глуха с преждевременното му пенсиониране през 1979 г., българите още помнят шегобиеца с китка зад ухото, хармоника и магаренце.

Тошко толкова държал на клепоухия си “аксесоар”, че когато незнайни злосторници задигнали хайванчето, изпаднал в нервен срив и цял месец не се вяснал пред публика.

todor kolev dvoinikutАсът на клоунадата бе толкова популярен и обичан, че вицовете за него нямаха край. Разбира се, гвоздей в народния фолклор си остана анекдотът:

“Кои трима Тошковци разсмиват България? Тодор Живков, Тодор Колев и Тошко Козарев”. През 1995 г. Козарев даже написа сценарий, в който те са главни герои. Постановката трябваше да се казва “Тримата Тошковци пред вратите на Рая”, а персонажите щяха да изповядват греховете си пред Дядо Боже. За жалост шоуто така и не видя бял свят.

А по-късно излезе и нов вариант на прочутата фраза: Че в държавата има трима Тошковци – Колев, Козарев и Живков. Първите двама разсмиват народа, а третият го разплаква.

“Човекът-смях” не криеше, че е любимец на Тато. По лично нареждане на Живков единствен от бранша е награден със званието “народен артист”. “Помня поне десетина случая, когато сме сядали с Тошко на пиянска раздумка в караваната и телефонът звъни. Обажда му се лично Тато: “Имам делегация от чужбина. Ела в резиденцията да ги веселиш!” И Козарев излита като ракета.

Той беше единственият клоун с достъп до покоите на Първия.

Вечна му памет!

Източник: http://www.blitz.bg

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.