Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Щит и меч / Побългарените турци или потурчените българи. Началото на края.

Побългарените турци или потурчените българи. Началото на края.

В края на 1984 г. и началото на 1985 г. БКП и държавният апарат на България започва т.нар. Възродителен процес – масовото преименуване на турското население. По това време МВР е на бойна нога. В сградата на министерството в София се провеждат оперативки, срещи, съвещания с участието на министъра Димитър Стоянов. В окръзите със смесено население се изграждат щабове, към които са на подчинение всички репресивни сили на съответните територии. Щабовете се командват от висши офицери от командния състав на министерството.

 “Смяната на имената трябва да се превърне в празник на освобождението на това население от турско робство.”, казва Тодор Живков.

91066a09b822fa0134b0e5f4d7f229f9_bigВъз основа на Решението на Секретариата на ЦК на БКП от 27.07.1970 г. за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на потомците на насилствено помохамеданчените в миналото българи е извършена широка дейност за проучване произхода на населението в Кърджалийски окръг. Там е съсредоточена най-голямата част от това население у нас.

В резултат на амбициозна научна и практическа работа са събрани доказателства, удостоверяващи по категоричен начин българския произход на населението в Източните Родопи. Изследванията и изводите на историческата и етнографската наука, доказват българското минало на населението в Кърджалийски окръг. Според проучването се оказва, че с малки изключения това население е от чист български произход. Очертават се цели села, селищни системи и райони, където населението е с турско самосъзнание, но с български произход. Голяма част от него е потурчено след освобождението на България, включително и след 9.9.1944 г., по пътя на смесените бракове – това се е отнасяло особено за селата край границата и край Смолянски и Пловдивски окръг.

В края на 1984 г. действията са концентрирани в Южна България – главно в Кърджалийски окръг. Според ген. Иван Димитров – зам.-министър и директор на Народната милиция „От всичко 316 хиляди души, жители на Кърджалийски окръг, само 58 хиляди са българи, а над 220 хиляди са български турци, болшинството с доказан български корен и произход.“

ca708b2e840На тази основа, с оглед привеждането имената на това население в съответствие с действащата правна уредба в страната и във връзка с новата паспортизация на всички граждани на НРБ, през 1982 г. ОК на БКП решава да се реализира един мащабен по своята историческа перспектива и значение и тежък за практическо изпълнение план, относно смяната на арабските имена на българските турци с доказан български родов корен.

Започва масовото побългаряване на турските села и градове с турско население. Пръв е Кърджалийски окръг. Самата подмяна на имената по онова време се е извършвала от местните държавни и партийни органи с участието на сили на окръжните управления на МВР.

Към 9 декември 1984 г. в страната са преименувани общо 33 129 лица с доказан или общественопризнат български родов корен. На инструктаж, проведен на 21 ноември 1984 г., е записано, че министърът на вътрешните работи заявява: „През декември, януари и февруари смяната на имената на смесените бракове навлиза в решителна фаза. Политбюро даде указания незабавно да се започне работа начело с партийните комитети, народните съвети, обществените организации. Там, където се налага, ще вземе участие и МВР.“
4Специализираните части участващи във Възродителния процес, включващи  Държавна сигурност, Народната милиция и Гранични войски, влизат в селата и взимат паспортите на турците. Изваждат формуляри и ги карат да си измислят български имена, обикновено по началната буква от турските им имена. После им дават служебни бележки, с които да си получат новите паспорти с българските имена. Освен това било им е забранявано да говорят на турски на обществени места, да носят традиционните си облекла, както и да провеждат мюсюлмански религиозни ритуали като сюнета. За неспазването на разпорежданията на властта е имало глоби.

Задълбочаването на работата по тези мероприятия по естествен път води до усложняване на оперативната обстановка. Турските националисти започват да разпространяват слухове за физически насилия и кощунства, за изнасилване и обругаване от страна на партийните и административните органи и особено от страна на органите на МВР при преименуването, за да насаждат страх и да създават антибългарски настроения, като по този начин провокират вражески антибългарски действия и прояви.

t_1176473119_baba95При активизиране работата по преименуване на лицата с български родов корен в произхода си основна роля играят и българските турци агенти на ДС, а самият Живков казва пред ръководството на силовите ведомства : “Кажете колко пари ви трябват, за пари няма да разговаряме, трябва да се купят тези хора.”

Ексцесиите от страна на българските турци против преименуването не закъсняват.

На 22. 11. 1984 г. в с. Бенковски турски националисти взривяват източноправославната църква. В други села пък посягат срещу органи на МВР, участващи в групите по преименуването. Особено силен отпор дава Момчилград. Там усложненията достигат кулминационната си точка.

26 декември, вторник, е пазарен ден в Момчилград. Около обяд площадът започва да се запълва с хора. Народът пристига тук, за да защити имената си и турското си самосъзнание. Събира се тълпа от около 700-800 души, която се държи дръзко и агресивно. Скандира лозунги: “Долу партията”, “Убийци” и пр. С изключителна агресивност, викове, крясъци и скандирания участниците нападат сградите на ОбПК (общинския партиен комитет), ОбНС (общинския народен съвет), аптеката, ДСК (Държавна спестовна каса) и магазини и чупят врати и прозорци.  Добре организирана група отива до общинския комитет на БКП и до общинския съвет. Блъскат вратата на общината и влизат вътре с намерение да изгорят регистрите с имената. Това налага спешно да се използват силите на ОУ на МВР – Кърджали, Гранични войски и противопожарни автомобили. Тогава пристигат 150 души от пограничните войски и ги обкръжават.

Откъм Кърджали пристигат бронетранспортьори, пожарникари и милиционери. Подкарват танковете срещу тълпата, а тя вика “Какво чакате? Стъпчете ни! И да ни смажете, пак ще си останем такива, каквито сме!”. Със силите на РУ на МВР – Момчилград, и Гранични войски тълпата е разпръсната. Пада и жертва- убит е 16-годишният Мюмюн Мустафа. Започват арести, изтезания, изселвания.

Подобна е обстановката и в други села. В селата Горски извор и Бенковски са изградени временни милиционерски участъци. Започват и нападения срещу органите на МВР. Налага се и рязката намеса на ГВ. Нахвърлят се срещу тях се с камъни, дървета и ножове.

При сблъсъци с милицията предизвикани от турците, край с. Могиляне загиват 17-месечната Тюркян Фейзулах Хасан от с. Каялоба, Айше Мюмюн Молахасан от с. Каялоба и Муса Мюмюн Якуб от с. Китна. В памет на малката Тюркян след 1989 г. е издигната чешма.

140437520747354

Такава е обстановката, при която силовите структури е трябвало да изпълняват решенията на Партията, но те нямат право на грешка. В началото на 1985 година започва поголовното преименуване на българските турци из цялата страна. В някои села и градчета в Лудогорието, то също е съпроводено с ексцесии. На места репресивните органи в знак на ярост срещу посегателствата срещу тях, дори посягат върху гробовете на турците, като заличават от тях турско-арабските им имена.

Настроените националистически турци не спят. Те започват да организират серия от атентати, които вземат доста жертви от българска страна, включително и деца. През май 1989 г. Тодор Живков отваря границата с Турция и призовава всеки, който не се чувства българин да се маха от страната. Започва Голямата екскурзия. В края на 1989 г., непосредствено след 10 ноември, Възродителният процес е отчетен като грешка и имената на турците са върнати.

По материали на www.24chasa.bg.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

19 коментара

 1. Възродителния процес е една недовършена и правилна стъпка! Не е грешка!

  • Напълно съм съгласен ! Това е една от малкото правилни политически решения в Новата ни история, която да е защитавана с такава упоритост ! Тези, които връщат имената и отричат Възродителния процес са предатели и заслужават незабавна смърт !

   • Не виждам с какво преименуването, тормозът и прогонването на стотици хиляди българомохамедани е допринесло за доброто на страната ни. Това бяха трудолюбиви и честни граждани, чиито имоти се изкупиха на безценица през осемдесетте години и в тях остана голяма обида. Аз съм българин и съм видял и виждам от българските турци само добро. Ще се радвам те да се развиват у нас и да са все по-малко зависими от ДПС, партия на бруталната олигархия използваща умело грешките от миналото.

  • Да,и аэ съм съгласен че не е било грешка!
   Ако не ьеше тоэи процес аэ ьих эаьравил че съм турчин!
   🙂

 2. Napravete sega da vidim.

 3. Za sijaleni bulgaeite oshte jiveyat v 1984 po otnoshenie na Turskoto nacionalno malcinstvo v BG.Vsyako otrichane na turskoto malcinstvi i propagandiraneto na ‘bilgarskiya’ proizhod spored men dava pravoto da obyavim ednostranno nezavisimost kakto rusnacite v ukrayna podobno na DNR i LNR.

  • Като не ти харесва в България, марш във фанатизираните турски провинции. Ще обявявал той независимост. Май си предрусал нещо с корана.

  • Аркадаш, да не забравиш да се надупиш на ходжата.

  • Какво турско малцинство, бре ?!?! Много хора сте сбъркани с това какво е националност и какво е религия !!! Ти може да си българин-мюсюлманин, българин-християнин, българин-будист и така нататъка !!! Роден си в България, целия ти род 500 години назад е роден в България, а ти ще се наричаш турчин ли ?!?! Смешни сте !!! Затова ДПС ви баламосва с тези глупости за произход !!!
   Уважавам хората от Родопите и Пирин, но се дразня когато особено по старите казват: ТЕ БЪЛГАРИТЕ ЕДИ КАКВО СИ ! Чакай бе: ми нали самия/самата ти си българин/българка !!!
   Това промиване на самосъзнанието от страна на някои болни мозъци е толкова гнусно, че тези дето го правят заслужават да не стъпват повече на тази земя – българска !!!
   Докато голяма част от хората, особено от Кърджалийско и Смолянско, не осъзнаят за какво иде реч с този прословут произход – няма да се оправиме никога !!!
   Но поне има кой да гледа там горе на небето – било то Бог, Аллах, Буда и който щете !!! ЕДИН Е ТОЙ – НАРИЧАН С МНОГО ИМЕНА !!!

 4. Нали сте много ербап направете един „възродителен процес“ и сега.

 5. Kakvo znachi chisti bulgari. Takiva niama v Bulgaria. Tyk sa shepa prabulgari, prevzeli mestnite traki i pomazi i pridoshlite slaviani. Zashto da ne si nosiat imeto s koeto sashtestvyvat ot vekove. Pomazite sa mestnoto naselenie na Bulgaria. Neka se znae taka kakto e kakvo losho ima v tova. V zelta si da asimilirat pomazite bulgarite gi otblaskvat oshte poveche ot rodinata si. Goliam griah za Bulgaria otnovo.

 6. Балканските съседи на България и особено Югославия, Турция и Гърция, отдавна имат последователна и брутална политика към останалите на териториите им след разпада на Османската империя чужди народностни групи, като ги депортират, разменят, прогонват и унищожават наведнъж или постигат това след десетилетие репресии и ограничения. Такива са съдбите на турското малцинство в Беломорска Тракия, на гръцкото в Мала Азия и Одринска Тракия, на арменското в Турция, на албанското и влашкото в Гърция, на българското мнозинство в Беломорието в Егейска и Вардарска Македония и Одринска Тракия. Накрая във времето от балканските войни до времето на т.нар. „Разведряване“ държавите направиха всичко възможно да се хомогенизират и да приключат във възможната степен този процес..
  Не е напълно ясно дали комунистическият режим в България наистина вярва, че може в края на ХХ век да догони другите балкански държави в осъществяването на концепцията за „чиста нация“, както и дали не разединява нацията, като изсипва цялата си репресивна мощ върху една част от обществото в стремежа да респектира или да увлече всички останали, като така да отклони вниманието от надвисналите икономически проблеми.

 7. kakvi smeshnici ste bre za kakva nacia govorite za kakva durjava poglednete selata si jiva dusha niama vsichki nivi pusteiat slen niakoko desetiletia durjavata shte se kazva mangalia

 8. Майка ви циган.ска да е.ба,трябваше още при Тато да ви приключим.Че е Турция ви казват гяури а ние ви казваме ци.гани..замислете се какви сте наистина,че като чета по горе коментарите, ми става жал за вас,а не трябва да ви съжаляваме….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.