Спомени от Народната република
Начало / Народна просвета / С какъв успех са завършили ОТЕ „Вилхелм Пик“ Емо Костадинов и Любо Пенев

С какъв успех са завършили ОТЕ „Вилхелм Пик“ Емо Костадинов и Любо Пенев

“24 часа” откри уникални подробности от ученическото минало на Пенев и Костадинов.

И двамата са тръгнали от най-голямото професионално училище у нас и на Балканския полуостров с 54-годишна история. Става дума за Професионалната гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”. От елитното училище всъщност са излезли не само специалисти по двигатели с вътрешно горене. По тяхно време техникумът все още носи името “Вилхелм Пик”, както е кръстен през 1961 г. за отбелязване старта на съвместната дейност на училището с Германия. Техникумът е преименуван през 2000 г., когато Пенев и Костадинов работиха заедно като ръководители в любимия ЦСКА. Но нека се върнем на интересния период, когато двамата са ученици в образцовия Техникум по енергетика “Вилхелм Пик” – Пенев от 1981 до 1984 г., а Костадинов – от 1982 до 1985 г.

Разликата в общия успех от дипломите на двамата нападатели е пренебрежимо малка в няколко десети. Общият успех на Емил Костадинов е 3,40. Любослав Пенев е с едни гърди напред. В документа си за завършено средно образование има записан успех 4,02. По български език обаче бившият треньор на националния има 3,33, докато Костадинов е с 3,66.

Нормално, талантът на двамата да станат бъдещи отлични футболисти и пълната отдаденост на спорта се отразява на оценките им. Но генерално впечатленията от Пенев и Костадинов са много добри. В картоните им, където едно време се пишеше и оценка за поведение, двамата са с най-високото ниво – “примерно”.

“Много добронамерен беше Любослав, не беше нафукан на фона на сегашните деца.

Добър ученик беше, майка му го държеше здраво. Съчетаваше отлично училището с тренировките. Поведението му беше примерно”, спомня си курсовата му ръководителка от техникума инж. Добринка Николова. Тя му е преподавала по двигатели с вътрешно горене. Курсов ръководител на Емил Костадинов бил преподавател, който е починал.

Характеристиките и на двамата възпитаници на елитния техникум са много добри.

Документите говорят:

Image_4478341_128

Характеристиката на Любослав Пенев:

Любослав Пенев произхожда от семейство на служащи. Майка му е медицинска сестра. Член е на ОФ. Възпитава добре своя син. Завършил е 48-о основно училище, където е приет за член на ДКМС. Участва в комсомолския живот на дружеството и техникума. Бил е член на дружественото бюро. От малък играе футбол. Постигнал е много добри резултати, затова е приет и в националния отбор. С чест представя и отбора на техникума по футбол и баскетбол. Любослав е дисциплиниран и трудолюбив. Честите му отсъствия поради състезания не му дават възможност напълно да се изяви в учебния процес. Успехът му е добър.

Много добър другар е и затова е и уважаван. Проявява и подчертан интерес към избраната специалност.

Image_4478342_128

Характеристиката на Емил Костадинов:

Емил Костадинов е роден и израснал в семейство на служащи. По време на обучението си в техникума се прояви като съзнателен ученик и комсомолец

Трудолюбив и скромен, той се ползва с уважението и обичта на съучениците си. Активен спортист. Той няма възможността да участва в средношколските бригади, но е допринесъл за издигане на авторитета на техникума по отношение на спорта. Взима активно участие в прегледите на ТНТМ. Проявява интерес към техниката. Политически е правилно ориентиран.

Това говорят характеристиките за двамата бъдещи футболни герои. Но ето какво още се вижда от техните лични картони. И Пенев, и Костадинов логично имат 6 по физическо възпитание. За Емо обаче това е единствената отлична оценка. Докато проявяващият интерес към специалността си Любо има шестици и по „Техническа механика“ и „Автоматизация“ и в практиката по „Машинна обработка“.

По математика Пенев е с 3,33, а Костадинов с 3. По география Любо има 4, а Емо – 5. По история Пенев е с 3, а Костадинов с 4. По психология ситуацията е обратната – Любо има 4, а Емо – 3.

Освен български и задължителния руски Пенев е учил немски, а колегата му Костадинов – френски език. Съдбата по-късно го избира той да се превърне в Екзекутора на “петлите” с паметния гол за 2:1 над Франция на “Парк де Пренс” на 17 ноември 1993 г. след извеждащ пас на някогашния другар от “Вилхелм Пик” Любослав Пенев.

По пеене и дваматa нападатели са почти перфектни с много добър 5,00.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.