Спомени от Народната република
Начало / 1945-1949 / Отечествената война на България и българските воини (1944-1945 г.). Разказ в 9 уникални снимки!

Отечествената война на България и българските воини (1944-1945 г.). Разказ в 9 уникални снимки!

Полуразрушената столица през 1944 г.

Tочно преди 70 години, България се включва на страната на антихитлериската коалиция, в т.нар. заключителен етап от Втората световна война. Обявена е обща мобилизация на новосформираната Българската Народна Войска. Сформирана е и Народна гвардия от състава на доскорошните партизани. Българските армии и в двете фази на войната са под оперативното ръководство / в състава/ на Трети украински фронт на Съветската армия, под командването на маршал Толбухин. Затова и ген. Стойчев участва в Парада на победата в Москва като генерал от Трети украински фронт, а не като представител на България.
Най-елитното сформирование е командваната от ген. Владимир Стойчев 100 хилядната  Първа българска армия. Тя взема участие в бойните действия срещу Германия, осъществени в няколко военни операции: Сремска операция през януари 1945 г. на югославска територия, Дравска операция от 12-25 март 1945г. на югославска и унгарска територия, Мурска операция – 29 март-14 април 1945г. на унгарска територия и Чаковедска операция, наричана Балатонска операция от 14 април до 4 май 1945 г. на унгарска и австрийска територия.
С постановление на МС на България Първа българска армия е поздравена за победите си в Югославия, Унгария и Австрия, както и по решение на съветския Върховен главнокомандващ Йосиф Сталин в чест на Първа българска армия са дадени топовни салюти на парада на съветската армия в Москва. Престоявайки в източна Австрия до юни 1945 г., Първа БА се завръща в Родината същия месец, в чест на което е организиран военен парад в София.
Участието в завършващия етап на Втората световна война в Европа струва на нашата страна скъпи жертви и големи материални разходи. Общите загуби във военните действия са около 35 000 души. Над 10 700 от тях загиват по чукарите на Сърбия и Македония, в унгарската пуста и на австрийска земя.
Въпреки славните победи на българите в Югославия, Унгария и Австрия, страната ни продължава да е във война с Америка,Англия, Франция, Канада, Австралия, Мароко, СССР и прочее, до Парижката мирна конференция през 1946 г.
От едната страна са победителите. От другата – победените. Сред вторите – и България.
Европейският съд се произнася, че страната ни е загубила войната и трябва да си понесе последствията. САЩ и Великобритания искат 125 милиона долара репарации за Югославия и Гърция, а гръцката делегация предявява претенции за териториална компенсация от българските земи – на 95 километра от София и на 35 километра от Пловдив! И това не става единствено заради несъгласието на делегациите на Украина, Белорусия и Русия.
Но така или иначе, България не е призната за „съвоюваща страна“ и е третирана за „победена“, за разлика от Италия, примерно.
С договора от 10 февруари 1947 г. границата на България се възстановява във вида, в който е съществувала през 1940 т. Тоест, с Южна Добруджа. Отсъдени са репарации в размер на 75 милиона долара. За Гърция – 45 милиона и 25 милиона за Югославия, като югославяните великодушно се отказват от тях. Последните репарации на Гърция са изплатени по времето на Тодор Живков.
През есента на 1944 г. поделения на Първа българска армия настъпват по направление Крива Паланка – Скопие
Преследвайки врага, на 9 януари 1945 г. български и съветски войски преминават р. Дунав
Българската армия достигна австрийски земи посрещната радушно от местното население
Среща между главнокомандуващия  III украински фронт Маршал Толбухин и Ген. Вл. Стойчев, командуващ Първа българска армия в гр. Сегетвар, март 1945 г.
Другарите полк. Боян Българанов и Бърко от Югославската народноосвободителна войска след срещата в Цариброд Димитровград. Х. 1944
Посрещането на 23 пехотен шипченски полк на площада в Казанлък юни 1945г.
Тържествено посрещане на на българските войски в столицата. 
Тържествено посрещане на на българските войски в столицата. 
Тържествено посрещане на на българските войски в столицата. 

Коментари

Коментари

sandacite

12 коментара

 1. Въпреки че България е съюзник на фашистка Германия до края на септември 1944 няма загинали български войници за 62 месеца война. А от септември 1944 до май 1945 ( 7 месеца) – 35 000 жертви. Млади български момчета. И като капак на всичко България се счита за загубила войната.
  ПОЗОР на „народната власт“. Напълно безмислена и вредна за България война.

  • Така, първо да се научиш, че се пише безСмислен, освен това преди „че“ има запетая и след цифрата на годините се пише „г.“.
   България е имала толкова богат избор да мине на страната на фашистите през 41-ва година, колкото е имала и през 44-та година, когато минава на страната на СССР.
   Жертвите не са малко и Бог да прости, но и те са убити от фашистите в крайна сметка!
   ПОЗОРНО обаче остава безобразното управление на фекала фЕрдинанд, който съсипва България, и заради, който ни се налага да влезем в тези безСмислени войни от 1913-та до 1947-ма година!
   Да изброим ли заради загубените войни колко българи бяха избити или им беше промито съзнанието, а?

   • Луд с граматическа мания ?

   • Фашисти е имало единствено в Италия. Партията на Хитлер се нарича Германска Работническа Национал-Социалистическа Партия и много малко се е различавала по античовечност от болшевишката. Затова Сталин заповядва хитлеристите да бъдат наречени „фашисти“. Хитлер избива 6 млн предимно чужди граждани. Сталин само в мирно време избива над 30 млн свои-съветски граждани…

    Знамето на Хитлер е червено.
    И на Сталин е червено.
    Хитлер е управлявал от името на работническата класа, партията на Хитлер се е казвала работническа.
    И Сталин е управлявал от името на работническата класа, неговата система на властта официално се е наричала диктатура на пролетариата.
    Хитлер е строял социализъм.
    И Сталин е строял социализъм.
    Хитлер е имал четиригодишен план.
    Сталин — петгодишни.
    При Хитлер една партия е била на власт, останалите — в затвора.
    И при Сталин една партия е била на власт, останалите — в затвора.
    При Хитлер партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
    И при Сталин партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
    При Хитлер конгресите на партията са били превърнати в грандиозни спектакли.
    При Сталин — също.
    Главните празници в империята на Сталин са били 1 май, 7–8 ноември.
    В империята на Хитлер — 1 май, 8–9 ноември.
    Хитлер е имал хитлерюгенд — млади хитлеристи.
    Сталин е имал комсомол — млади сталинци.
    Официално са наричали Хитлер фюрер, Хитлер — вожд. Извинете, Сталин е бил наричан вожд, а Хитлер — фюрер. В превод е едно и също.
    Любимата жена на Хитлер, Гели Раубал, е била 19 години по-млада от него.
    Любимата жена на Сталин, Надежда Алилуева, е била 22 години по-млада от него.
    Гели Раубал се самоубива.
    Надежда Алилуева — също.
    Гели Раубал се застрелва с пистолета на Хитлер.
    Надежда Алилуева — с пистолета на Сталин.
    Обстоятелствата около смъртта на Гели Раубал са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Хитлер.
    Обстоятелствата около смъртта на Надежда Алилуева са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Сталин.
    Хитлер е говорел едно, а е вършел друго. Както и Сталин.
    Хитлер е имал Гестапо.
    Сталин — НКВД
    Хитлер е имал Освиенцим, Бухенвалд, Дахау. Сталин — ГУЛАГ.
    Хитлер — Бабий Яр. Сталин — Катин.
    Хитлер е изтребвал хората с милиони. И Сталин — с милиони.
    Хитлер не се е окичвал с ордени, и Сталин не се е окичвал.
    Хитлер е ходел с полувоенна униформа без отличителни знаци.
    А в останалото всичко съвпада. Сталин е без брада, но с прочути мустаци. Хитлер е без брада, но с прочути мустаци.
    Къде тогава е разликата?
    Разликата е във формата на мустаците.

    • Извод от написаното горе. Не е трябвало да воюват СССР и Германия, а да се обединят. Тогава много изроди пишещи тук и изобщо всякаква измет (мангали, евреи и др.) нямаше да ги има или броят им щеше да е сведен до необходимия за нормален живот минимум. Що се отнася до нормалните хора – всички щяхме да караме чисто нови беемвета и мерцедеси и нямаше да се притесняваме ще можем ли да си платим тока и парното или да се чудим как да си защитим имотите си от кражби. Те това е истината…

  • Много ми е любопитно да науча за ролята на Фердинанд в участието на България във Втората световна война.Истина е ,че нашите жертви са паднали от хитлеристки куршуми,но кой и защо ги е изпратил на война-“ народното“ правителство. Като гарнитура,след завръщане от войната всички офицери са изчестени до 1958 година. На сегашните генерали ,обаче не им пречи ,че са били „народни“ за да станат демократични.Нищо ,че войска няма.

  • фашистите са в Италия,нацистите са убили 35 000 хил.,само и единствено заради съветските окупатори,разбра ли учена главо?

 2. Два дня назад шалили целый вечер, а Сашки не было. Он никогда в жизни тусовки не прогуливал, а тут возле компа застрял. Я ему звякнул, а он взахлёб рассказывает, что весь день смотрел документальные фильмы о войнах, авариях и боевых операциях. Я прежде думал, что каждая документалка это скучно и стрёмно, типа для слишком умных. А тут сам бросил взгляд и просто обалдел. Ощущение реальности происходящего ни с какими западными стрелялками не уравнить.

  война 1941 1945

  Потрясающие кадры и настоящие люди, которые точно были героями и настоящими злодеями. Не киношные, а реальные перестрелки, гибель и сражения. Оказывается, что такие события сильно удерживают, буквально разум плавится. Я и подумать не мог, что настоящая документалка такая серьезная. Это не передашь словами, исключительно глядеть нужно. Крыша без усилий улетает!

  фильмы про войну во вьетнаме

 3. От Англо-Американските бомбандировки имаме над 30 000 убити и още повече ранени, убитите партизани и ятаци от нацисти и техните български слуги също са десетки хиляди. Както виждате Гърция има доста сериозни териториални претенции към България, заради пагубната политика на царската династия, но благодарение на близките отношения на българските комунисти със СССР и участието на България в заключителния етап на войната, ни донася „милост“ и се разминаваме без териториални загуби от към Гърция и Сърбия, а факта че Румъния изпраща войски на Източния фронт си запазва Южна Добруджа. Ако не бяха лошите комунисти, сега България щеше да е на полвина като територия! Така че колкото и да слюноотделяте фактите са си факти, тъпия цар ни набута в лапите на Хитлер, после обяви война на САЩ и Англия, та сринаха, София Враца и т.н. и накрая с големи мъки комунистите успяха да извадят държавата от калта! Това което извърши народния съд е като погалване с перце, за тези които мъродерстваха по нашите земи кълнейки се в Хитлер!

  • Не съм убеден, че партизанското движение е така масово, че да има десетки хиляди избити партизани и ятаци. Че има издевателства-има, но доколкото знам от родителите ми- съвременници на ония времена, отрядите до самия септември 1944 г са доста малобройни. Масовостта на комунистическата съпротива е също един от устойчивите митове на тогавашната пропаганда, както и скалъпените разкази за партизански акции, които по същество са си били чисти набези. Което не оправдава садизма на жандармерията разбира се. А за ваденето на държаната от калта от комунистите- няма как управници произлезли от абсолютното социално дъно, икономически, а често и буквално неграмотни, без никакъв обществен опит да озвадят нещо от където и да е. Просто са чакали инструкции от Москва , пък каквото стане. И то се видя какво стана…

 4. На това му се казва дрън-дрън…

 5. „Европейският съд се произнася, че страната ни е загубила войната и трябва да си понесе последствията. САЩ и Великобритания искат 125 милиона долара репарации за Югославия и Гърция, а гръцката делегация предявява претенции за териториална компенсация от българските земи – на 95 километра от София и на 35 километра от Пловдив! И това не става единствено заради несъгласието на делегациите на Украина, Белорусия и Русия.“
  Начи в крайна сметка пак Русия си ни е спасила, хааахаха. А ние все още ги плюем и сме с Америка…

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.