Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Щит и меч / Как български изтребители за първи път в света свалиха пътнически самолет

Как български изтребители за първи път в света свалиха пътнически самолет

На 27 юли 1955 г. два изтребителя МиГ-15 са вдигнати по тревога от военното летище Доброславци. Целта им се оказва пътнически самолет „Констелейшън“ на израелската компания Ел Ал. Той лети по маршрут от Ню Йорк през Лондон, Париж, Виена и Истанбул за Тел Авив, но се отклонява от маршрута си и навлиза в българското въздушно пространство, което по това време е отворено само за полети от социалистически страни.

Близо до Петрич оръдията на двата МиГ-а поразяват авиолайнера. Машината се разбива в планината Кожух. Всички 58 човека на борда, сред които 7-членен екипаж, загиват. Трагедията става по време на един от най-напрегнатите периоди от Студената война.
Ако не се подчини, свалете го!
Очевидци разказват, че повече от 15 минути двата български изтребителя кръжели около пътническия самолет, опитвали се да отклонят посоката му и да го накарат да кацне. След като командата им не била разбрана, последвала атака.
В разказите си пилотите на изтребителите Петров и Цанкийски поддържат тезата, че самолетът първо спуска колесник и задкрилки, за да им покаже, че ще изпълни заповедта за принудително кацане, но после рязко завива към Гърция.
Заповедта за свалянето на самолета е дадена от ген. Величко Георгиев, който е цитиран да казва: „Ако самолетът се опитва да напусне нашата територия, без да се подчинява на заповедите и няма време за повече предупреждения, свалете го!“
Докато самолетът бил със спуснати задкрилки пилотът Цанкийски фотографирал самолета от управлявания от него изтребител, но филмът е иззет за целите на разследването. След това така и не е намерен.
През очите на очевидец
77-годишният днес Георги Кокошинков от Старчево ясно помни катастрофата. Бил сред тютюна, когато видял самолета. ”Взривиха го и тръгва към Петрич, обаче не може да премине Беласица и прави завой над Дрангово, отива по Струма нагоре и точно над Кожух се взривява. Самите резервоари ли вътре гръмват, какво е по-точно не знам…, и се дели: лявото крило отива край Мулетарово, другата част отива към Рупите.”, спомня си мъжът.
Виждайки, как самолетът дими, дядо Георги си помислил, че димът е отрова: „Тогава учехме ПВХО, противовъздушна и химическа отбрана, и мислихме да не е отровен газ този самолет, който пуска и лягаме на земята да дишаме чрез земята, да не бъдем отровени. Обаче след това се каза, че е бил самолетът, пушекът от самолета.”
Почернени фамилии и мародери

Георги Атанасов, кмет на село Рупите, където се разбива машината, казва, че за него случаят е доста мистериозен и не се знае много – материалите били засекретени.

„Идваха преди 4 години хора от Израел, потомци на загинали, които искаха да видят лобното място на близките. Имаше идея да се направи паметна плоча на загиналите, като израелското посолство щеше да поеме ангажимент за изграждането на такава.”, казва той.
Паметна плоча обаче до ден днешен не е направена. Делегацията от Израел била съпроводена от кмета на селото и очевидци на инцидента. Сред тях е и Лазар Касапов. Той разказал на роднините на загиналите какво е видял и чул по време на инцидента. Хората не спирали да плачат.
Касапов разказва още, че в момета на падащите от небето парчета от самолета местните хора изпаднали в паника и хукнали да спасяват житото по полята. Започнали и мародерствата: „Милицията дойде, ограничи района обаче през това време бяха изнесени много неща дето са имали пътниците. След това продаваха за пръв път имаше такива малки радиоапаратчета дето са джобните. (…) Ами, обрали бяха мъртъвците. Други бяха търсили злато и така нататък.”
Версии, версии, версии

Три дни след инцидента пристига израелска разследваща комисия, но повечето останки от сваления самолет вече са премахнати.

Причините според различните източници са няколко:
Според тогавашният заместник-министър на отбраната ген. Захари Захариев на мястото на катастрофата са намерени около 300 килограма сребро, разпиляно на ситни топчета, така се ражда версията за контрабанда.
Друг любопитен факт е, че сваленият самолет е бил пилотиран лично от бившия пилот на Уинстън Чърчил – Реджиналд Стенли Хикс, което авторитетни български авиационни историографи привеждат като аргумент, че отклонението от маршрута не е било случайно.
Според други на самолета се намирал агент на израелското разузнаване „Мосад”.
Версиите са различни, но според Израел причината за отклонението е гръмотевична буря, повредила навигационната му система. Данни обаче за такава точно в този ден няма.
Цели два дни тогавашните български комунистически власти крият каквато и да било информация за трагичния инцидент. Той обаче предизвиква коментари по целия свят – за свалянето на самолета съобщават информационни агенции от Белград, Атина, Вашингтон, Лондон, Берлин.
Израелското правителство незабавно изразява остър протест, а българското изразява официално дълбокото си съжаление.
В печата се появява официално изявление чак на 3 август, седмица след инцидента. В него като причина за свалянето на машината се посочва нарушаване на въздушното ни пространство като правителството признава, че вероятно военновъздушните сили са действали прибързано и затова поднасят своите съболезнования на семействата на жертвите.
Израел подава и искова молба до Международния съд в Хага, но с решение от 26 май 1959 г. съдът отказва да заведе дело срещу България с мотива, че това не е в неговата юрисдикция. След инцидента вътрешният министър Георги Цанков прави опит за репресиране на пилотите Петров и Цанкийски, но без успех – летците не могат да бъдат съдени за това, че са изпълнили заповед.
9 години по-късно България изплаща обезщетение от 8292 долара за всеки загинал.
Така България създава прецедент, а в света започват да се появяват още такива случаи на сваляне на граждански самолети с невинни пътници от военни изтребители
Източник : btvnews,dariknews,nauka.bg, http://glasove.com

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

16 коментара

 1. Каква национална гордост само „първи в света свалили пътнически самолет“.

 2. 15 минути кръжат около него и пилотите не разбрали за какво става на реч. Че то тия пилоти на самолета да не са били хванати от гората бе, нали са уж професионалисти. Бий чифута по канчето, то чифути кокото щеш…

 3. страшни сме… лъое…

 4. Каквото е търсил над България, такова и намерил!

 5. Кви са тия очевидци де са видели как изтребител обикаля 15минути около самолет, да не са били тия очевидци некви супермени, за 15 мин. един изтребител има няма бая км. минава, доста далечко са виждали тия очевидци…. Смехорландия……

 6. Ебрееее… 🙂 … “Така България създава прецедент, а в света започват да се появяват още такива случаи на сваляне на граждански самолети с невинни пътници от военни изтребители“ … абе този Боинг 747 на Корейските авиолиниипрез 1983-та…. без да иска се отклонил на 500 км от трасето си та чак си изгасил всички отличителни свелини барабар с транспондьора си та се разхвърчал несъзнателно над п-в Сахалин …5,10,50,хайде 100 км отклонение да речем може да мине ама 500 вече нещо не пасва маа му стара а ???

 7. Dqdo mi ima o6te zlato ot toq samolet 🙂

 8. бай Петко

  Айде холан, тия 50 евреи са изкупени хилядократно от българи, на които демокрацията скъси живота и ги съсипа.

 9. Стоян Колев

  По време на студената война са били длъжни,ако не се подчини да кацне да бъде унищожен. Това, че има опознавателни знаци на пътнически самолет не му пречи да има шпионска апаратура на борда … Такива бяха времената.

 10. Капитан Митко

  Понеже срещам тази, как да я нарека, може би гнусна лъжа или просто невежество за трети път в социалните мрежи, този път няма да се въздържа от коментар. Първите в света, които са свалили пътнически самолет са кръволоците или по-скоро водколоците от Москва. Ето и историята: На 14 юни 1940 г светът става свидетел на трагедията с авиолайнера „Юнкерс“ 52/3м „Калева“ на финландската национална компания. Самолетът изчезва по време на рутинен полет от Талин до Хелзинки. Търсенето не дава резултат, след като изтича нормалното време за полет. Подробностите, за издирвателните действия, можете да прочетете на стр.53-54 от книгата „Северен патрул“ на Димитър Недялков. По-късно става ясно, че когато авиолайнерът излита от окупираният от съветските войски Талин, два съветски скоростни бомбардировача СБ-2 поемат след него. Над морето, бомбардировачите се пристрояват от двете страни на „Юнкерс“-а и хладнокръвно разстрелват безпомощният пътнически самолет, пълен с мирни граждани. Това става известно по-късно, след проведеното официално разследване. Така че – четете за да не се излагате и да не петните името на нашите достойни авиатори!!!

 11. Naistina byah svidetel.Vaprosnia samolet leteshe mhogo bavno i nisko nad reka Struma,idvaiki otkam kresnenskoto defile.Sled sekundi se poiaviha i dva izyrebitela koito letiaha blizo do nego.Gledkata se nabludavashe ot selo Ilindenci,no-prez tova vreme samoleta se snijavashe nikade do selo Nikodin i tam dvata iztrebitela se otdalechiha sled koeto posledva iizbuhvaneto na plamaci ot patnicheskia samolet Tova vidiah sas ochite si!

 12. „…обаче през това време бяха изнесени много неща дето са имали пътниците. След това продаваха за пръв път имаше такива малки радиоапаратчета дето са джобните. (…) Ами, обрали бяха мъртъвците. Други бяха търсили злато и така нататък.“

  „Радиоапаратчета дето са джобните“, има поне десет години по-късно, произведени от SONY, не през 1955 година. То и няма как да има по-рано, щото транзисторът е изобретен и подкаран през 1947 година, още години са нужни за да започне масовото му производство, а преди него радиоапаратите са само лампови, големи, въпреки че и това не е пречка да влязат в дълбоките джобове на комунистическите крадци и убийци, които вече и не помнят кого и кога са окрали и убили.

  • Окрали са ти на теб мозъка и са ти избили мозъчните клетки… Смешник жалък!

   • И баща ми, лека му пръст, ми е разправял за случая с еврейския самолет над Струма или Струмешница. Чувството му беше чувство на срам от „смелите“ действия ва нашите ВВС.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.