Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / 2 снимки от 2 магазина за хранителни стоки в Толбухин, 80-те

2 снимки от 2 магазина за хранителни стоки в Толбухин, 80-те

 

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

24 коментара

 1. Един артикул заема огромна площ от рафта и създава усещане за изобилие. Ако се вгледаш ограничен асортимент в голям обем-маркетингово изкуство на недоимъка. Някой би коментирал колко пълен е магазина и колко добре е било. Обърнете внимение, че покрай стените в дъното вдясно няма рафтове а само огледала с цел създавне на обем.

  • Това не са огледала а щанд за риба :)))

  • Къде видя огледалата бе, налъм?

  • И къв асортимент ти трябва ве калъф малоумен, като сега ли, хиляда вида от всичко и ни едно по стандарт само ментета и отрови! Да ви го набия на всички демократчета тъпи нещастни, покупателната способност на населението беше по-голяма, сега посмъртно масовата част от населението не може да си позволи продукти по стандарт, затва и всички мрат като мухи от „големият демократичен асортимент“.на лайна и отрови!

  • Тъп си като торба с чукове , приятелю.

  • След такава брутална аргументация няма какво да се добави. Дано всеки получи това, което лелее. Лексиката обаче грабва.

 2. Те и самите щандове са с по четири рафта и два метра дължина.

 3. Само си спомням, че 80-те години минаха под думата „няма“. Бях дете тогава и нашите казваха, че такова нямане и толкова празни магазини не е било. Нямаше стока, която да не беше дефицит. Не дай си Боже, да тръгнеш да търсиш нещо екзотично като части за автомобил или техника. За едни тухли имаше бой, баба ми дядо ми строяха и беше истински ужас да се снабдиш с материали.

  • Явно някой е манипулирал детските Ви представи,защото това,за което говорите,касае не 80-те като цяло,а 88 и 89-последните години преди лелеяната демокрация.Защото аз порастнах в тези години и за разлика от Вас,знам,че в магазините имаше всичко-е,не от Кореком,но имаше истински хляб и апетитни закуски,вкусни български плодове и зеленчуци,сирене и кашкавал от мляко,кренвирши и суджук от месо и още,и още…Родителите ни имаха работа,всички деца ходеха на училище и не се налагаше да плащаме за допълнителни уроци,за да ни приемат в ЕГ, МГ или висше училище.По улиците нямаше неугледни хора и просяци,детството ни беше истинско и безгрижно.Слава Богу и днес семейството ми живее добре,не се оплаквам,но животът е много изнервен,напрегнат.Няма го спокойствието от т.нар.тоталитарни години и това,че моето семейство живее добре не е критерий,че и другите са добре.Толкова мизерия,мъка и стрес има днес.

 4. imalo e nqmane za6toto cenite bqha sme6ni. Togava sa postroili ku6ata s 200 leva zaplata za 2-3-4 hilqdi leva. Sega sushtata kushta s 600-800 leva( 3-4 puti po-golqma) zaplata struva 50-60 bona (12-15 puti pove4e).

 5. Хората имаха пари, имаше свръхпотребление, затова нямаше!
  Сега е обратното-Хората нямат пари, има свръхпредлагане, ззатова и магазините са пълни, а хладилниците празни. Тогава магазините бяха празни, а хладилниците пълни!

  • Като казвате имаше свръхпотребление какво точно са купували? Нищо! Нямало е почти нищо, затова е имало и пари, защото няма как да ги изхарчиш. Ако и сега се потребява колкото тогава ще ви стигат парите. Но дали ще се откажете от интернет, телефони, компютър, таблети и подобни, луксозни дрехи, изкушения за ядене и пиене и много много други неща. Хайде сметнете колко харчите за тези неща и после пишете такива глупости. А хладилниците с какво са били пълни ако въобще сте имали хладилник.

 6. Защо дрънкате глупости. Свръх-потребление, хората имали пари – всичко е изкуствено създадено, няма как на село да има животни а в магазините да няма месо и мляко. И аз бях дете тогава и си спомням как точно в този период на село имаше огромни стада, имаше крави и овце, моите баба и дядо правеха пари от продажба на животни на Родопа, дори в селото имаше кантар в центъра в който отглежданите на частно животни се теглеха и се качваха в камионите.

  Всичко беше изкуствено създадено, опашките по магазините, задържането на стоки по складовете! Всичко имаше, и дрехи и обувки и храни и автомобилни части – просто изродите си играеха с хората като с марионетки. Не че сега не е така, даже напротив! Ама ние сме виновни, защото го позволяваме

 7. Четейки някои от коментарите констатирам че ние по-възрастните сме създали и недоносчета които оплюват всичко минало без да съобразяват че плюят по своите родители . Жалко че във всяко производство има брак/ и във всяко стадо-мърша./ Как с един коментар да им напълниш празните картуни,че в онзи „тоталитарен“ режим издигнахме България до едни от първите места не в соц.лагера, а и в света.Ние създавахме блага, а те сега рушат и грабят и 25 г. не могат да опоскат БГ.Хубаво е че всичко ще си дойде на мястото.

  • Ко говориш ти бе? Според Т. Живков и другарите, България направо беше над световно ниво. Нашите стоки направо си бяха с оценка „К“ и по всичко бяхме първи, или втори след СССР. Да, ама НЕ, защото бяхме с промити мозъци и не знаехме нищо за запада, но като отвориха КОРЕКОМИТЕ и видяхме техните стоки, гледахме като Гаврошчета, цъкахме с език и се уверихме, че загниващия капитализъм е толкова напред, че ОНИ И СРЕЩУ НАЗИ ДА БЕГАТ, ПА НЕ МОЕМ ГИ СТИГНА. Докато управляващите са вземали заеми, живеехме криво-ляво, но до 1989г външния ни дълг стигна 10 милиарда и останахме в изолация. Ако Луканов беше министър-председател още няколко месеца, България фалираше. Имахме работа, имахме спестявания, но ни кола можеш да си купиш, нито пък в магазините имаше стока. Накрая в хранителните магазини имаше само клечки за зъби, сол и от време на време зареждаха пилета, кайма, колбаси, кашкавал, захар и др., но само с купони, както сега е при миньорите в Бобовдол, докарани до този този хал пак от комунистите. Повтаря се рефрена, че АКО НЕ Е ПАРТИЯТА, ХОРАТА ГЛАДНИ ЩЕ УМРАТ. ТЯ ИМ ПОСТРОИ ПЪТИЩА, ЖИЛИЩА… Това е политиката на социализма: прост, беден и гладен народ лесно се управлява.

  • Сега като ги стигнахме, кво? Да не би да сме по-добре? Сега може да има всичко по магазините, но малцина са тези, които могат да си го позволят. Основната част от населението живее в лишения и не успява да покрие елементарни разходи. Да не говорим за разслоението, злобата и завистта, които се насадиха в обществото. Още от детските градини децата се делят на добре и зле облечени. Не мисля, че изобилието по магазините е за предпочитане пред едно сплотено общество и стабилна средна класа, каквато сега дефакто липсва. Да не би да не са станали хора родителите ни като са живяли по времето на соц-а? Напротив. повече хора са от нас. А какво ще става с нашите деца ми е бедна фантазията.

  • Не е нужно да се обиждате лично. Настоящето поколение не е длъжно да мисли като Вас, даже напротив-това е двигател на прогреса. Вашият живот е минал по някакъв начин-явно сте доволни и щастливи от младостта си и чувствате пътя си осмислен. Други мислят другояче и това е. Факт е, че за много хора онези времена не са били добри, даже се считат за напразно изгубено време. Нямаше стоки, не действаха законите на пазара, цените бяха административно определени от плановия комитет и не се изменяха с години независимо от пазарните флуктуации- това доведе докъдето доведе. Не достигаше даже тоалетна хартия. Говорейки с колеги от бившите соцстрани разбирам, че така е било и при тях. Не разбирам връзката между социализма и липсата на тоалетна хартия- това е необясним феномен, който трябва да се изследва. Скоро същото се случи и във Венецуела при социалистическото управление там. Относно челните места в света, които сме заемали, това е по-скоро сбъркана самооценка, породена от непознаване на световната конюнктура. Та на нас даже ни беше забранено да пътуваме и само ни се съобщаваше, колко сме били водещи. На практика нямаше как да се провери. А когато завесата падна, изживяхме културен шок- колко напред е светът и къде е “ развита“ България.

 8. Da, horata biaha po-dobri, pomagaha si i vinagi imaha kakvo da iadat i prilichno da se oblekat. Moje da niamashe goliam izbor, no hranata be bez himiata v neia dnes; jivota be prost, miren, spokoen; horata biaha usmihnati, po-dobri i chovechni.

 9. Когато някой в захлас разхваля колко напред е запада,задава ли си въпроса защо в Индия,Австралия и др. се говори на английски,Латинска Америка-на Испански.Така е защото те са били столетия колонии и всичките им богатства са отивали в колонизаторите им. А България е била 500/петстотин/ години в робство. Да не говорим за онази страна с най-голямата демокрация., с 300 годишна история.Знаете ли какво значи Кук-клУкс-Клан/.А че в най голямата „демокрация“ в 38 щата /от 50/ и сега има смъртно наказание.Знайте че БГ не е била тлкова зле никога/даже и през турско/.

 10. Уж всичко от НъРъБъ е спомен, но за лошото май не важи. Остана и носталгията на влюбените в уродливите форми със сърп и чук, които си харчат БКП преференциите и пробутват партизански песни за хитове.

 11. Изводът е един бе малоумници такива! Стигнал бил дълга 10 милиарда ? Сега знаете ли колко е ? а? знаете ли питам ? май никой не знае дали е 30 или 50 ? колко ? май вече е 100 , а? Никой не казва че „строя“ бил идеален . То такъв строй НЯМА.

 12. Това, което можех да си позволя преди, мога да си го позволя и сега, но с тази разлика, че преди, хората наистина бяха по-добри, живота беше спокоен и приятен, нямаше този стрес и тази масова олигофрения. Дори само затова си струва да живееш в комунизма.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.