Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Къде е днес българското автобусостроене на фона на останалите държави в отрасъла?

Къде е днес българското автобусостроене на фона на останалите държави в отрасъла?

След като в края на 50-те години започва разрастването и разширяването на автобусния завод „Чавдар” в Ботевград, през 1962 г. на 250 км източно от него е открит голям авторемонтен завод. Той носи името на видния комунистически деец от търговищко Арсо Овчаров и се намира в гр. Омуртаг. Основната дейност на завода е ремонт и поддръжка на чехословашките камиони „Шкода“ и „Прага“. През 1965 г. в предприятието започва и ремонт на различни видове автобуси, като освен това там се изработват метални контейнери за железопътни вагони. Предприятието е разположено на площ от 198 000 кв. м. Състои се от 5 цеха, заемащи общо 33 000 кв. м. Заводът е бил изключително добре оборудван за времето си и е давал работа на близо 1000 души.

През 1986 г. в АРЗ „Арсо Овчаров” започва и производството на собствени автобуси, чиято каросерия е базирана на различни модели „Чавдар“. Също така са се модернизирали и „УАЗ“, „ГАЗ“, „Авиа“, „ПАЗ“, „Икарус“ и тролеи „Шкода“ и „ЗИУ“. След демократичните промени, през 1993 г. е създадено акционерното дружество „Кента“, което е правоприемник на АРЗ. Впоследствие предприятието е успешно приватизирано. „Кента“ АД включва екип от 203 служители, изпълнителен, технически и административен персонал. а в края на 90-те години броят на акционерите нараства на 988 физически и 2 юридически лица.  Дружеството е разположено на 164 000 кв.м. площ, от които 38 144 кв.м. производствени сгради, 5 216 кв.м. складови сгради, 2 400 кв.м. административни сгради, 120 000 кв.м. не застроени площи. „КЕНТА“АД разполага със свободен  цех с площ 6,5 декара с три корпуса и всички необходими промишлени инсталации – електрическа, пневматична, газова, вентилационна, отоплителна, битова, изградени транспортни коридори, подемно транспортни съоръжения и площадки.

Дружеството разполага със собствена парокотелна, компресорна и ацетиленова станция, а

производството е осигурено с всички необходими машини, инструменти и приспособления Оттогава стават известни автобусите с марка „Кента“, които с течение на времето скъсват с характерния външен вид на „Чавдар“ и се отличават с напълно актуален, специфичен и по-модерен дизайн. Това става чрез промяна на различни детайли от автобуса като например панели, брони, врати, стъкла, облицовка, арматурно табло, монтаж на осветителни тела, допълнителна вентнилационна инсталация и дори климатик. Но най-специфичното за един автобус с марка „Кента“ е неговата разцветка. Техническият отдел на завода създава собствени и най-различни дизайнерски разцветки за повече красота и стил.

След създаване на акционерното дружество производствената дейност се развива в две основни направления – ремонт на автобуси и производство на нови автобуси – собствена разработка носеща марката „Кента“. Новосъздадените модели там, на практика са ремонтирани Чавдари с различен дизайн и модификации. Създадени са и техни собствени разработки като например моделът М24 (на рамата на „ГАЗ“ 66). Сред актуалните модели на компанията е предложеният през 2001 г. автобус „Кента 11М4ГМ“ (по стария модел 11М4Г), който е снабден с механична платформа за инвалидна количка. Той е с атрактивен, изцяло български дизайн и се предлага с двигател „Raba-MAN“ D2156 HM6, който позволява мощност от 215 к.с. Автобусът е с независимо пневматично окачване и хидро-сервоусилвател на кормилното управление. Той е първия официален градски 11М4! Други модели на базата на легендарния „Чавдар“ 11М4 са туристическия „Кента“ 11М4М и по – високия междуградски 11М4ЛЦ с напълно променено арматурно табло и средно разположена втора врата.

Финансовото състояние на дружеството е традиционно стабилно. Годишния оборот на предприятието е на стойност около 2 млн. евро. (по данни на официалния сайт на компанията). След драстичното намаляване на производството в „Чавдар“ и окончателното ликвидиране на завода през 1999 г., „Кента“ АД остава единственият производител на автобуси в България до 2009 г. Преди 5 години производството на нови автобуси окончателно спира. Днес основната дейност на предприятието е ремонт на автобуси и тролейбуси, както и производтво на контейнери за разделно събиране на отпадъци.
Конкуренцията в отрасъла:

Днес, в рамките на Европа, почти всяка държава притежава на своя територия или родна марка автобуси, или голяма инвестиция и партньорство с водещите фирми в сектора. Така например,

Португалия произвежда автобуси с марката „Каетанобус“ (в гр.Порто). 25 % от капитала се държи от немската „Даймлер“.
В Испания се произвеждат местните автобуси с марката „Ирисар“ (в баския  гр. Ормайцтеки). Компанията си сътрудничи тясно със „Скания“ и има заводи в Китай, Бразилия, Мароко,Мексико, ЮАР и др.
Франция има заводи на „Даймлер“ с марките „Мерцедес“ и „Сетра“ (гр. Лини-ен-Бароа) и „Фиат“ с „Ивеко“ (гр.Анонай и гр.Ротайе).
Германия има своите „Мерцедеси“ и „Сетра“ (гр.Дортмунд, гр.Манхайм, гр. Неу-Улм) на „Даймлер“ и „Неоплан“ (гр.Пилстинг  и гр.Плауен) на „МАН“. В Белгия се правят местните автобуси с марката „Ван Хуул“ (гр.Кьонингсхойт) и холандските „ВДЛ бус“ (гр. Рьоселаре).
В съседна Холандия се създава продукция с марката  „ВДЛ бус“ (Хееренвеен и Валкенсваард) в тясно сътрудничество с „ДАФ“.
Швеция е родина на марката „Волво“ и  нейните автобусите  (с производствени бази в гр.Юддевалла, гр. Сафле и гр. Борас).
На територията си малката Естония има разположен завод на гиганта „Скания“ за автобуси в град Тарту.
Полша е може би един от топ производителите на такава продукция в Европа. На територията си има разположени редица асемблиращи инсталации и заводи на утвърдени имена като „Волво“ с автобуси (в гр. Вроцлав), местната „Соларис“ (гр.Познан), гиганта „Скания“ (гр.Слюпск), МАН – с марките „Стар“, „МАН“ и „Неоплан“ (отново гр.  Познан и гр. Стараховице), както и местните „Желкз“  ( от гр.Вроцлав).
Традиционно силна в сектора Чехия има разкрито производство на „Фиат“ – автобуси с марката „Ирисбус“ (Високе Мито),  освен  местните марки „Тедом“  на базата на „Лиаз“ (гр. Требич) и  „Сор“ в сътрудничество с „Ивеко“ – (гр.Либхави).
В Унгария се произвежда марката позната в България може би най-добре „Икарус“ на основата на джойнт венчър с „Рено-Ивеко“  (гр. Будапеща), и производната й „Наби“ с американски собственици  (в гр.Капосвар).
В северната ни съседка Румъниясе е запазило производството на местния производител „РОМАН“ във фабриката в Брашов.
В страните извън ЕС, картината е следната:

Беларус е производител на автобусите с марката „МАЗ“, изпълнен на базата на „Мерцедес“. Заводът на компанията „БЕЛАВТОМАЗ“ се намира край Минск.

Русия е друг основен производител в рамките на Европа заедно с Полша и Германия на такъв тип продукция с редица заводи в гр. Павлово на местния гигант „ГАЗ“ с марките „Паз“ и „Лиаз“ (в гр. Ликино), на „ТАГАЗ“  – автобуси с марката „Хюндай“  (гр.Таганрог), на „КАМАЗ“ – автобуси (в гр.Набережние Челние), и световния гигант „Скания“ (гр.Санкт Петербург).
Украйна развива производство в този сектор чрез съвместни предприятия, като например местното „Укравто“ и „Дженерал Моторс“ – автобуси „ЗАЗ“ (гр.Запорижия), или „Богдан“ в сътрудничество с „Исузу“  – автобуси „ЛуАЗ“ (гр. Луцк) и „Лаз“ (в гр.Лвьов).
Сърбия – раздираната от войни и конфликти западна съседка е добре позиционирана на пазара на тази продукция. „Фиат“ и „Застава“ чрез общо сътрудничество произвеждат автобуси „Ивеко“ в гр.Крагуевац. Отделно, местните компании като „ФАП“ създават автобуси в гр.Прибой, „Икарбус“ – в гр. Белград и „Необус“ – в гр.Нови Сад (с главно финансиране осигурено от предприемачи от С.Арабия.Компанията си сътрудничи с гиганта Волво).
Турция е  производител с водещо значение на континента след  Германия, Русия и Полша. На територията си има разположени заводи на 6 производители на автобуси, наред с гигантите „Даймлер – Мерцедес“ и „Сетра“ (гр. Истанбул),  „МАН“ – автобуси „МАН“, „Неоплан“ (гр.Анкара),  японците от „Исузу“ (гр.Гебзе), и местните „Отокар“ със собственик „Коч холдинг“ (гр.Адапазари), „Темса Глобал“ със собственик „Сабанчъ Груп“ (гр.Адана),  и „БМК“ със собственик „Чъкърова холдинг“ (гр.Измир).

                                                                                                                                              24.03.2014

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.